Saturday, June 15, 2024
Jurnalism corect


Elena Udrea critică judecătorii care au condamnat-o / Motivele pentru care consideră că decizia magistraților nu este legală

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 22 mai 2022

Fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, arestat preventiv în Bulgaria, a prezentat o serie de motive pentru care consideră că decizia de condamnare definitivă a judecătorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) în dosarul „Gala Bute” nu este legală, într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook de duminică, 22 mai.

„Sunt 46 de zile de când sunt arestată ilegal”, și-a început Udrea mesajul de pe rețeaua de socialziare.

Ea susține că judecătorii ICCJ au încălcat decizii ale Curții Constituționale Române (CCR) atunci când i-a fost respinsă cererea de anulare a condamnării și rejudecare.

Fostul ministru susține că ea este singura căreia i-a fost respinsă contestația, comparându-și situația cu persoane din dosare similare („Sova”, „Pop”, „Nita”, „Valcov”, „Bica”, a exemplificat ea).

„Și dacă ar vrea să își justifice schimbarea de macaz prin aplicarea deciziei CJUE din 21.12.2021, tot nu ar putea deoarece aceasta prevede că judecatorii pot să nu țină cont de deciziile CCR, dacă <<există un risc sistemic de impunitate (nepedepsire) prin prescripție>>.

Evident că nu putem vorbi de risc sistemic de impunitate, când este în discuție un singur dosar în care decizia CCR mai putea fi aplicată în România în dosarul Gala Bute. Sistemic înseamnă categorii întregi de persoane sau fapte, iar despre prescripție nu poate fi vorba ea intervenind pentru fapte de care sunt acuzată, peste cel puțin 4 ani”, a jutsificat Elena Udrea atacul la adresa magistraților.

Mai mult, aceasta a prezentat o listă de motive pentru care îi atacă pe judecătorii ICCJ.

Udrea susține că judecătorii erau nespecializați, că unul dintre ei nu a depus jurământul de credință și că Președintelui Completului nu a fost ales aleatoriu, cum ar fi trebuit, ci numit.

„În concluzie, am fost condamnataă ilegal la fond pentru că:

a) completul de 3 judecatori era nespecializat.

b) din complet a făcut parte Florentina Dragomir, care NU îndeplinea condițiile legale pentru a fi judecator, sigur… în România nu contează dacă un judecator nu a depus jurământul de credință, în schimb în Grecia și Italia hotărârile date de F. Dragomir au fost considerate ilegale, iar cei din Bulgaria au cerut detalii despre această judecătoare la termenul trecut din Sofia.

c) am fost condamnată în apel de un complet de 5 judecatori nelegal constituit. CCR a constatat prin decizia 685/2018 că cel puțin unul dintre judecători, Președintele Completului, a fost numit cu încălcarea gravă a legii, adică pus cu mâna și nu tras aleatoriu la sorți. Cum acesta era și Președintele Secției Penale, adică șeful celorlalți 4, este evident că ceea ce decidea el, așa rămânea, iar el “zicea” ce era scris în plicurile galbene care ajungeau la Înalta Curte.

d) mi s-a respins in mod halucinant contestația în anulare, luându-mi-se dreptul de a fi rejudecată legal. Nu există niciun text referitor la speța mea, din legi speciale, din codul penal, codul de procedura penală, decizii CCR, decizii CJUE, CEDO, care să nu fi fost încălcate. Dacă asta se întamplă în cel mai vizibil si cunoscut dosar din România “Gala Bute”, ce o fi in celelalte? Ce se întamplă cu Justiția din Romania? Specialiștii în drept, procurorii si judecatorii de bună credință, avocații si profesioniștii adevărați din conducerea Ministerului Justiției, CSM, ICCJ, sunt multumiți si linistiți cu situația asta?”, a scris Elena Udrea pe rețeua de socializare.

Context

Elena Udrea a fost condamnată, la începutul lunii aprilie, de Înalta Curte de Casație și Justiție la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute”. Decizia este definitivă.

Udrea a părăsit țara la scurt timp după pronunțarea sentinței și a fost prinsă în Bulgaria, unde se află, în prezent, în arest.

Judecătorii din Bulgaria au decis extrădarea Elenei Udrea, dar aceasta a atacat decizia.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW