Wednesday, June 29, 2022
Jurnalism corect


Elena Hach, interviu pentru funcția de adjunct în DNA: Există deficiențe în pregătirea profesională a unor procurori / Vor fi dificultăți în instrumentarea cauzelor din România de către Parchetul European

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 30 ianuarie 2020 Etichete: ,

Elena Hach susține, joi, interviul pentru funcția de adjunct al procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Ca puncte slabe ale DNA-ului, procurorul Elena Hach a identificat „posturile vacante, ocuparea în parte a unora din aceste posturi prin delegare, deficiențe în organizarea sistemului, deficiențe în pregătirea profesională a unor procurori, lipsa unei pregătiri profesionale anterioare venirii în DNA, volumul mare de muncă, numărul de cauze vechi și procentul achitărilor înregistrate în cauze instrumentate de direcții care este în creștere”.

„Amenințările care trebuie luate în considerare sunt, în primul rând, având în vedere lipsa acută de personal cu care se confruntă DNA, este lipsa interesului procurorilor din alte strucuri ale Minsterului Public de a veni în DNA. Tendințele izolate, dar care trebuie să fie monitorizate, manifestate de unii procurori care activează în DNA și care doresc să părăsească Direcția, este o altă amenințare. O altă amenințare este menținerea situației de neocupare a posturilor. Alte amenințări sunt lipsa protecției procurorilor, scurgerea în continuare de informații, creșterea gradului de specializare al infractorilor în domeniul corupției”, spune Elena Hach.

„Se discută timid pe holuri despre problema specializării procurorilor DNA”

Elena Hach consideră că Direcția Națională Anticorupție ar trebui reorganizată.

„E nevoie de o reorganizare. Nu vă ascund că timid, pe holurile instanței de judecată se discută despre problema specializării procurorilor din cadrul DNA. Nu există o specializare pentru infracțiuni de corupție și nici pe infracțiuni asimilate. Direcția trebuie să facă față procurorilor. Ar trebui regândită această restructurare”, a afirmat Hach.

„Vor fi dificultăți în instrumentarea cauzelor din România de către Parchetul European”

Elena Hach spune că dacă va obține postul de adjunct al DNA va pregăti Direcția pentru colaborarea cu Parchetul European.

„Am în vedere pregătirea DNA pentru colaborarea cu Parchetul European. Vor fi dificultăți în pe instrumentarea cauzelor de către Parchetul European în statul român”, a mai spus procurorul DNA.

Cine este Elena Hach

Procurorul Elena Hach a fost exclusă din procedura de selecție pentru funcția de procuror european. CSM, dar și Ministerul Justiției, au invocat lipsa adeverinței care să ateste ca Elena Hach are gradul de procuror de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

În perioada ianuarie-iunie 2013, Elena Hach a fost membru interimar al CSM, iar în perioada 2013 – 2018 a fost membru al plenului Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor. În septembrie 2018, a demisionat din funcţia de membru al Consiliului Director al Asociaţiei Procurorilor din România, nemulţumită de modul în care asociaţia a fost reprezentată în şedinţa CSM din 19 septembrie 2018, în care a fost adoptat Regulamentul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie. În prezent este procuror delegat la DNA.

Elena Hach este procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Brașov, cu o experiență de 24 de ani în domeniu. Aceasta a a candidat, în 2012, la funcţia de procuror general.

sursa foto: juridice.ro

 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW