Tuesday, May 28, 2024
Jurnalism corect


Efectele ieșirii din starea de alertă: Fără certificat digital sau test negativ la intrarea în România. PLF trebuie completat în continuare

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 9 martie 2022

Odată cu ieșirea din starea de alertă, persoanele care vor intra pe teritoriul României nu vor mai fi nevoite să prezinte certificatul digital COVID-19 sau un test negativ, a anunțat miercuri, 9 martie, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru. În schimb, acestea vor fi obligate în continuare să completeze Formularul de Localizare a Pasagerilor (PLF).

Rămâne util ca document (n.r. certificatul digital COVID) pe care cetățenii români îl pot utiliza călătorind în alte țări, dar nu necesar pentru a intra în România fără să intri în carantină. Valabilitatea certificatelor verzi, eliberate de autoritățile române până în prezent, rămâne până la finalul acestui an, dar consecința directă a Hotărârii CNSU este că nu va duce pe nimeni în carantină dacă nu va prezenta certificat verde la intrarea în țară. Nici testarea nu se include în condițiile pentru evitarea carantinei”, a transmis Dan Cărbunaru, la finalul ședinței de Guvern de miercuri.

Formularul de Localizare a Pasagerilor (PLF), în schimb, va trebui completat în continuare, până când va fi abrogată Ordonanța de Urgență care reglementează actul.

Introducerea PLF în România a apărut ca urmare a unui context european pentru a veni în sprijinul celor cu risc de a fi contaminați cu SARS-COV-2. În acest moment există demersuri de a renunța și România la un astfel de document. Până nu se va întâmpla acest lucru, OUG 129/2021 rămâne în vigoare. Facem apel la cetățenii români să continue să completeze aceste formulare”, a transmis purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Totodată, Guvernul recomandă cetățenilor să respecte măsurile de prevenire a infectării cu COVID-19, chiar dacă nu mai sunt obligatorii.

Sursă foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW