Wednesday, June 29, 2022
Jurnalism corect


„Educația sexuală” predată în școlile din România. Psiholog: Rezultatele se vor vedea în timp și oricum vor fi dezastruoase / Poziția reprezentantului elevilor

By Matthew Garvey , in Analize & Investigatii Stirile zilei , at 22 iunie 2022

Educația pentru sănătate, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor” va fi introdusă în școlile din România, după ce Parlamentul a adoptat cu o zi în urmă un proiect de Lege discutat de mai bine de doi ani și care a stârnit numeroase controverse în spațiul public. Dincolo de dezbaterile ideologice, rămâne o singură întrebare: Își va atinge scopul?

România este pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul mamelor sub 18 ani, potrivit unor date publicate în luna mai de Eurostat. În 2020, anul analizat de instituția europeană, 4,17% din totalul nașterilor din țara noastră proveneau de la mame minore, potrivit unei analize a organizației Salvați Copiii.

Ori, una dintre mizele Legii adoptate în urmă cu o zi este „prevenirea gravidității minorelor”, după cum îi spune și numele stabilit în Comisiile Camerei Deputaților.

Dacă, în urmă cu 15 ani, această lege ar fi apărut, cu siguranță numărul de adolescente însărcinate ar fi scăzut și nu am fi avut aceste cifre dramatice care sunt acum”, a declarat Radu Leca, psiholog principal la Universitatea Politehnica din București, pentru Main News.

Aceeași părere o are și președintele Consiliului Național al Elevilor, Robert Avram, care consideră că, indiferent de denumire, noul curs trebuie să atingă un singur scop: „a livra către elevi informații veridice și sigure”.

Nu putem lăsa doar în mâinile familiilor aceste atribuții, din două motive principale – părinții se feresc în continuare de acest subiect și să discute cu copiii lor despre metodele de contracepție, cum te poți proteja în fața bolilor cu transmitere sexuală, schimbările care apar în corpul unui adolescent și cum le pot gestiona. Nu putem garanta în familii corectitudinea discuțiilor care pot fi purtate”, a indicat, într-o declarație acordată Main News, reprezentantul elevilor.

Psiholog: „Vreau să înțeleg cum și cine o va implementa”

Numai că introducerea „Educației pentru sănătate, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor” în programa școlară nu înseamnă din start că vor exista rezultate pozitive, a indicat Radu Leca.

Pentru a-și atinge scopul, cursul trebuie predat de o persoană „perfectă din toate punctele de vedere”, care înțelege noțiunile de profesorat, de evoluție a educației și de viitor în educație, a menționat psihologul.

Eu sunt bucuros, ca psiholog, că această Lege se va implementa, dar vreau să înțeleg cum și cine o să o implementeze. Dacă vine un electrician care își ia o diplomă de consilier de dezvoltare personală sau un inginer care brusc își face un master în psihologie clinică, pentru că așa vrea el, și ajunge să predea la școală, lucrurile o să fie foarte rele.

Implementarea trebuie realizată exclusiv de psihologi, nu de altcineva. Dacă psihologul se va implica și va merge în mod susținut în școli și licee pentru această implementare corectă de informație, atunci viitorul României va suna într-un anumit fel, respectiv pozitiv.

Dacă se vor duce oameni care nu au pregătire și fac un curs de trei zile, nu vom avea nicio variantă pozitivă”, este de părere Radu Leca.

Nici președintele Consiliului Național al Elevilor nu consideră că noua materie trebuie abordată de profesorii care predau în școlile din România.

Aș merge către medici, persoane avizate, care ar putea să vină prin protocoale de colaborare cu școlile, tocmai pentru a ne asigura că tot ce se aude pe această temă este sigur”, a precizat Robert Avram.

Educație pentru sănătate cu acordul părinților

Potrivit Legii ce urmează să fie trimisă președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare, la cursurile de educație pentru sănătate vor putea participa elevii de la clasa a VIII-a în sus, numai cu acordul părintelui sau al tutorelui legal.

Părintele trebuie să respecte o noțiune extrem de grea, ce uneori conține și noțiunea de „compromis”, respectiv binele superior al copilului. Dacă ajungem la ideea că binele superior al copilului va fi încălcat de acest curs, de această Lege pusă în practică, este dreptul nostru să o refuzăm.

Dacă avem mintea deschisă și știm foarte clar că tot ceea ce înseamnă aplicarea Legii din clasa a VIII-a până în clasa a XII-a se realizează corect și este înspre binele copilului meu, eu ca părinte o să îmi dau acordul și o să spun că abia aștept ca fiul/fiica mea să înțeleagă de la un profesionist tot ceea ce înseamnă pericolele vieții sexuale începute prost”, este de părere psihologul consultat de Main News.

Cursul, începând cu clasa a VIII-a

Un alt aspect important al „Educației pentru sănătate, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor” este că va putea fi implementată începând cu clasa a VIII-a, când elevii au în jur de 13-15 ani.

Reprezentantul elevilor este de părere că discuțiile pe tema educației sexuale ar trebui să fie introduse „un pic mai înainte”.

Este foarte important să ne asigurăm că elevii află din timp de schimbările care se produc în corpul lor, încă de la momentul la care încep să intre la pubertate.

Personal, mi-ar fi plăcut să aud de la cineva avizat care sunt schimbările ce se produc în corpul meu la pubertate, cum le pot gestiona. Sunt lucruri pe care tinerii le conștientizează, le simt, dar nu le acordă suficientă atenție”, a explicat președintele Consiliului Național al Elevilor.

Radu Leca susține, în schimb, că ar fi benefică introducerea cursului încă din clasa a IV-a.

Obligativitatea impunerii acestei Legi trebuie realizată în clasa a IV-a, pentru că orice minor care trăiește în mediul virtual știe mai mult de 60% din tot ceea ce îi ascund părinții, din punct de vedere al educației sexuale.

Rezultatele se vor vedea în timp și oricum vor fi dezastruoase”, a fost concluzia psihologului.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW