Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Eduard Hellvig, audiat în Parlament pe tema conflictului dintre Ucraina și Rusia / Ce a spus directorul SRI

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 22 februarie 2022

Deși starea de securitate a României este stabilă, acțiunile de spionaj, atacurile cibernetice și dezinformările îndreptate împotriva țării noastre au crescut în ultima vreme, în contextul conflictului dintre Ucraina și Federația Rusă, a transmis directorul Serviciului Român de Informații (SRI), Eduard Hellvig, potrivit președintelui Comisiei de control al SRI din Parlament, senatorul Ioan Chirteș.

Eduard Hellvig, directorul SRI, a fost audiat marți, 22 februarie, în Comisiile de control ale activității SRI din Parlament.

A răspuns întrebărilor comisiei și ne-a prezentat o situație actualizată a stării de securitate din perspectiva SRI. S-au punctat două aspecte. Efectele pe care criza din Ucraina le poate genera României și raportarea SRI la principalele amenințări asupra securității naționale și soluțiile identificate pentru prevenirea și contracararea acestora”, a subliniat președintele Comisiei de control al SRI, Ioan Chirteș, la finalul audierilor.

Potrivit lui Chirteș, directorul SRI ar fi precizat că, din punctul de vedere al instituției pe care o conduce, „starea de securitate a României este stabilă”.

Atacurile cibernetice, unde în contextul crizei au fost detectate activități suplimentare de vulnerabilizare a unor infrastructuri cu valențe critice. Acțiunile de spionaj îndreptate împotriva României au crescut, pe fondul dislocării unor trupe NATO pe teritoriul României. S-au sporit agresiunile informaționale, dezinformare și fake-news”, a spus Chirteș, citându-l pe Eduard Hellvig.

În timpul audierilor, directorul SRI ar fi subliniat că, în cazul în care conflictul din Ucraina escaladează, există riscuri pentru România în ceea ce privește gestionarea fluxului de migranți.

Totodată, Hellvig ar fi dat asigurări că SRI a pregătit instituțiile statului și infrastructurile critice pentru a face față atacurilor cibernetice.

Aceste tipuri de dezinformări, de aruncare pe piață a unor informații false, este unul dintre stilurile de agresiune rusești, da, și în spațiul românesc au fost identificate astfel de fenomene. Vedem declarațiile ambasadorului Federației Ruse la București care dezinformează ori de câte ori are ocazia”, a adăugat Chirteș.

Comunicatul transmis de SRI

„Directorul Serviciului Român de Informații, domnul Eduard Hellvig, a participat astăzi, 22.02.2022, la ședința Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI.

Domnul Eduard Hellvig a prezentat, la solicitarea Comisiei, o analiză de securitate din perspectiva atribuțiilor legale ale SRI și în contextul situației tensionate din Ucraina.

În cadrul ședinței, Directorul SRI a evidențiat faptul că atacurile cibernetice, activitățile de spionaj și cele asociate fenomenului „fake news” s-au intensificat în ultima perioadă, dat fiind contextul regional.

Domnul Eduard Hellvig a prezentat membrilor Comisiei Parlamentare de Control și o analiză privind riscurile de securitate la care ar putea fi expusă România în perioada următoare în funcție de factorii externi.

Membrilor Comisiei li s-a subliniat importanța și reala necesitate a actualizării pachetului de legi privind securitatea națională, cu atât mai mult cu cât mediul regional de securitate este într-o dinamică continuă.

SRI a informat consistent și timpuriu beneficiarii legali, potrivit competențelor prevăzute de lege, pe subiectele discutate în cadrul acestei ședințe și își reiterează determinarea de a continua să lucreze în interesul statului român și al cetățenilor săi, în strânsă legătură cu celelalte instituții abilitate pentru prezervarea securității naționale”

Sursă foto: SRI

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *