Monday, April 19, 2021
Jurnalism corect


EDITORIAL Iulian Chifu: La Chișinău, îmbogățiți și profitori de pandemie

By Redactia , in Analize & Investigatii Opinii Republica Moldova , at 8 aprilie 2021 Etichete: , ,

Republica Moldova se află, de câteva luni, în mijlocul unei răbufniri a pandemiei. Fără nicio pregătire și fără niciun vaccin contractat din timp, de anul trecut, Igor Dodon și guvernul consilierilor săi s-a dovedit complet nepregătit și absolut iresponsabil în fața pandemiei. Iată însă că, după instalarea președintelui pro-european, Maia Sandu, același fost președinte ostentativ pro-rus, devenit președinte al PSRM, Igor Dodon, introduce pe sub ușă starea de urgență pentru a bloca dizolvarea Parlamentului, după două respingeri succesive a unor guverne, și se dovedește că întreaga tărășenie este, de fapt, o mare afacere personală prin care Igor Dodon devine cel mai important îmbogățit și profitor din pandemie.

Recidivist cu afaceri contra statului și cetățenilor săi

Președintele socialist al Republicii Moldova, Igor Dodon, care a ratat al doilea mandat e recidivist. Toată cariera sa e bazată pe afaceri ilicite, ilegale, făcute din poziție publică. Cea mai importantă afacere a lui Igor Dodon anul trecut, cât era în funcție, a fost cea a unui împrumut de 200 mln dolari pe care dorea să-l obțină de la Rusia. Însă împrumutul, stopat de către Parlament, era de fapt o afacere cu profituri substanțiale și pentru Dodon, care-l împingea în față, și pentru Rusia, pentru cei care intermediau împrumutul.

Practic, cetățeanul Republicii Moldova urma să plătească pentru banii împrumutați – care nu se știe unde ajungeau – dar mai ales pentru dobânzile ce alcătuiau profitul celor două părți. Totul pentru a nu face reforme, a nu-și asuma angajamente realiste și a evita banii de la FMI și Uniunea Europeană, care veneau la dobânzi mult inferioare sau ca granturi, dar fără profituri pentru camarila lui Dodon și pentru el însuși.

Apoi, Igor Dodon a dat un tun substanțial prin scoaterea grâului din rezerva națională, pe care l-a achiziționat sub prețul pieței și l-a vândut la export. Deși a prins de veste, Președintele Republicii Moldova a organizat o ședință a Consiliului Suprem de Securitate care trebuia să blocheze tranzacția, dar, cum Dodon deține controlul Guvernului, grâul nu s-a dus către fabricile interne de panificație sau către populație, ci la export, punând sub presiune întreaga industrie de panificație, mai ales că rezerva scoasă urmează să fie înlocuită, într-un an ciudat, cu producție debilă și care va veni târziu din cauza vremii reci.

Afaceri cu miliarde și vaccinuri Sputnik V

Un alt tun pe care l-a încercat Igor Dodon a fost vânzarea de vaccinuri Sputnik V în Republica Moldova. De aceea, cel mai probabil, nu a făcut nici un acord și nu a cumpărat necesarul de vaccinuri pentru Republica Moldova în perioada în care se afla la președinție, controlând și Guvernul. A lucrat în tandem cu Budapesta și a obținut înregistrarea vaccinului și autorizarea sa în Ungaria, stat membru al UE, și a încercat, pe această bază, să obțină autorizarea implicită, fără date și probele testării în toate fazele sale, pentru Republica Moldova.

Și aici s-a sesizat Președinția din timp și a blocat autorizarea atât timp cât Agenția Europeană a Medicamentului nu validează vaccinul, aceasta fiind înțelegerea legală a înregistrării vaccinului în UE, nicidecum cea încercată pe sub ușă și cu presiuni a înregistrării într-un stat european, ceea ce-l făcea eligibil și în Republica Moldova. În urma scandalului stârnit, mai ales că vaccinul urma să se vândă în farmacii, la suprapreț, pentru doritori, cu profituri substanțiale pentru Dodon, camarila sa și furnizorii ruși, înregistrarea pentru Sputnik V a fost avansată de către producătorul rus și nu de firma particulară ce reprezenta interesele lui Igor Dodon.

Dar poate cel mai spectaculos tun pe care-l încearcă Dodon în starea de urgență, la adăpostul imposibilității dizolvării Parlamentului până la 31 mai – cu excepția atacării la Curtea Constituțională a Hotărârii Parlamentului privind instituirea acesteia, deci nu prin lege – controlând Parlamentul pe care evită să-l mai convoace în plen, este anunțarea împrumutului a un miliard de euro de la Banca Națională a Molovei către Guvern, pentru a avea bani de campanie electorală și de cumpărare de voturi.

Din nou, Guvernul controlat de PSRM și socialiști nu a recurs la reforme și împrumuturi de pe piața liberă, băncile comerciale deținând lichiditate suficientă, nici la împrumuturi externe condiționate de reformeFMI, Uniunea Europeană – pe motivul slab că un guvern interimar nu poate angaja aceste condiționări. Rezultatul este un nou furt de un miliard, de data asta din rezerva Băncii Naționale – deci nu din profiturile sale, ci din banii tuturor depunătorilor, din rezerva necesară țintirii inflației și controlului cursului monedei naționale. O ilegalitate după care nici FMI, nici UE, nici un alt partener serios nu ar mai împrumuta vreodată Republica Moldova pentru că este nesolvabilă. Acțiunea este în curs.

 Cei mai urâți oameni de pe glob: îmbogățiții de război și îmbogățiții din pandemie

 Iată deci cum, în plină criză, președintele PSRM Igor Dodon și acoliții săi încearcă (și reușesc) să tragă tunuri puternice propriilor cetățeni, furând și mutând pe umerii fiecărui locuitor al Republicii Moldova povara acestor costuri traduse în profituri pentru buzunarele proprii. Nesigur de perspectiva electorală în alegerile anticipate ce vin, cel mai probabil după ședința Curții Constituționale din 15 aprilie și după atacul privind starea de urgență instituită pe perioadă largă, de două luni, dar fără asumarea costurilor și compensațiilor de către stat, pentru cetățeni și companii, PSRM și Igor Dodon optează pentru profiturile și îmbogățirea rapidă cât mai au controlul pe Guvern și pe Parlament.

Maia Sandu a fost aleasă pe baza unui program profund de reforme pro-europene, de reforma justiției, combaterea corupției și restabilire a dreptății în Republica Moldova. Doar astfel poate atrage fonduri, împrumuturi și mai ales investitori străini, care sunt siguri că nu vor pierde agoniseala prin manevre dolosive ce implică potentați ai regimului, judecători și chiar procurori ce preia samavolnic orice afacere. Totuși, iată că bătălia cu corupția este mult mai dură și nu vizează numai trecutul, furtul miliardului respectiv spălătoria de bani a Rusiei prin Republica Moldova, ci afaceri și scheme de spoliere a bugetului de stat care se derulează chiar astăzi, cât candidatul pro-european ales în noiembrie se află în funcție, fără a controla și a prelua pe deplin puterea în stat. De aceea sunt necesare alegeri anticipate.

După ce tunul cu vaccinurile a rămas în aer, Igor Dodon și socialiștii au intrat într-o altă logică a profiturilor din criză. Astfel, pe baza împrumuturilor și contribuțiilor cu titlu umanitar ale României, cu precădere, și ale programului Naționilor Unite Covax, în mai mică măsură, campania de vaccinare e supusă acelorași influențe politice și privilegii constatate anterior. Deja Președintele Maia Sandu și consilierul său pentru Sănătate au avertizat că vaccinurile se vând pe 200-300 de dolari pentru potentați, oameni de afaceri și oameni politici, după care s-a constatat faptul că, în prima fază de vaccinare, când dozele erau destinate medicilor și asistenților din spitale, politicienii locali și parlamentarii s-au vaccinat peste rând.

Consilierul prezidențial pentru domeniul sănătății, Ala Nemerenco, anunță că în unele centre de vaccinare din Edineț, Ungheni, dar și Chișinău ar fi început vaccinarea împotriva coronavirusului „pe pile” și chiar „pe bani”. Astfel, unii medici au rămas nevaccinați.

„ Am primit și eu mai multe mesaje de la medicii care erau incluși în lista pentru vaccinare, dar nu le-a ajuns vaccin din motiv că au fost vaccinate cu totul alte persoane. Planează suspiciuni asupra Centrelor de vaccinare din Edineț, Ungheni, unor instituții medicale din Chișinău. Deci, deocamdată vaccinul ajunge în țară doar prin donații și printr-un efort considerabil. Alții în schimb se căptușesc cu câte 200-300 euro pentru un Pfizer”, a scris Nemerenco pe pagina sa de Facebook.

Neamuri și potentați vaccinați peste rând

La 31 martie, Președintele Maia Sandu anunța că a identificat 688 de persoane de pe liste care au primit prima doză de vaccin Pfizer – oferit de România – „din categoria neamuri”. Președintele Republicii Moldova a anunțată că va sesiza Procuratura în privința instituțiilor medicale unde au fost vaccinate anti-Covid-19 alte persoane decât angajații medicali și bătrânii din centrele sociale.

„688 de oameni care au primit prima doază de Pfizer sunt din categoria „neamuri”.  133 sunt tot felul de angajați ai instituțiilor statului, bănuiesc că sunt consilieri. Aceste lucruri discreditează efortul nostru de a obține alte donații și de a-i convinge pe producători ca noi să primim vaccinul. Asta e o dovadă de corupție. Centrul Consultativ Diagnostic al Ministerului Apărării – 48 doze au mers în afara categoriei 1.  Centrul medicilor de familie nr. 1 de la Botanica – 64. Ăștia și-au găsit neamuri tocmai 64. Centrul medicilor de familie Bălți – 71 doze au mers greșit. Cantemir – 35 doze au mers pentru tot felul de șefi și consilieri. La Ceadîr-Lunga doar 8 medici au fost vaccinați. La Ocnița, Edineț, Rezina avem aceleași situații. La Institutul Oncologic același lucru s-a întâmplat. O să sesizăm Procuratura. Așteptăm informații mai detaliate”, a declarat Maia Sandu.

Renato Usatîi, Președintele „Partidului Nostru” i-a solicitat consilierului raional din Cahul, Sergiu Rența, ales pe listele partidului, să-și depună mandatul de ales local și să părăsească formațiunea. Se întâmplă după ce consilierul s-a vaccinat împotriva COVID-19 înaintea medicilor. „Chiar dacă face parte din echipa noastră de la fondarea partidului în 2014, îi retrag calitatea de membru de partid și îi solicit să depună mandatul de consilier”, a declarat primarul de Bălți și liderul „Partidului Nostru”.

Deputatul PDM, Ion Leucă, dar și mai mulți consilieri din raionul Glodeni și funcționari apropiați democraților s-au vaccinat recent anti-COVID-19 cu serul produs de compania Pfizer. Vaccinul, destinat cadrelor medicale, a fost administrat la Glodeni, la locul de baștină a democratului Ion Leucă.

 395 de persoane au fost vaccinate în prima etapă de imunizare deși nu erau lucrători medicali, asistenți sociali sau persoane din centre de plasament, a anunțat marți, 6 aprilie, Ninel Revenco, coordonatorul Campaniei de vaccinare anti-COVID-19. Revenco a specificat că aceste persoane au fost înregistrate ca „alte categorii” și ele nu ar fi trebuit să fie vaccinate în prima fază, astfel că lucrătorii medicali care i-au imunizat au admis abateri. Analiza a arătat că nu întotdeauna s-a respectat ordinea înregistrării, în unele centre de vaccinare.

 De aici începe și marea problemă a Republicii Moldova, odată ce vaccinurile sunt toate donații și au drept destinație personalul medical. E dificil de explicat, în primul rând contribuabililor români, care susțin partea cea mai importantă a ajutorului – 220.000 de vaccinuri din care s-au livrat deja 70.400 – că plătesc pentru ca aceste vaccinuri să se ducă la oameni politici sau să fie vândute pe bani pe care-i bagă în buzunar unii administratori din zona de sănătate, fără impunitate. E la fel de complicată situația și în cazul vaccinurilor Covax.

Formal, statul Republica Moldova e responsabil de distribuire, pe de altă parte acesta a elaborat o strategie convenită și conformă cu prioritățile europene, însă aplicarea ei este defectuoasă, iar pervertirea vine de la influențele politice. Și dacă unii șefi de partide reacționează, PSRM, principalul beneficiar, încurajează acest tip de a se descurca al parlamentarilor și consilierilor săi, fapt ce se adaugă la bagajul deja complicat al acțiunilor reprobabile ale lui Igor Dodon, care vor costa partidul în campania electorală.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW