Wednesday, December 1, 2021
Jurnalism corect


E oficial. Ministerul Sănătății a declarat epidemie de gripă. Recomandările specialiștilor

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 6 februarie 2020 Etichete: , ,

Ministerul Sănătății a anunțat oficial că este declarată epidemie de gripă, în contextul în care s-a înregistrat o creștere foarte mare a numărului de îmbolnăviri la nivelul întregii țări

Conform specialiștilor, activitatea gripală a evoluat cu intensitate înaltă în ultimele săptămâni. De exemplu, comparativ cu săptămâna precedentă, a fost raportat un număr aproape dublu de gripe.

„În aceste condiții, specialiștii epidemiologi au constatat o evoluție epidemică a gripei”, transmite Ministerul Sănătății.

Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, numărul deceselor provocate de gripă a ajuns, joi, la 18. De asemenea, au fost raportate 7000 de cazuri de gripă în ultimele zile, dublu faţă de săptămâna anterioară şi de 2 ori mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Conform sursei citate, au fost înregistrate în total 170.000 de infecţii resporatorii, cu 23.000 mai multe faţă de săptămâna anterioară.

Recomandările Ministerului Sănătății:

-este recomandată limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special în secțiile cu risc

– măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor

– se recomandă evitarea automedicației și consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare, precum și izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei

-vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenție și se recomandă, în continuare, vaccinarea antigripală

– trebuie realizat triajul epidemiologic zilnic pentru personalul medico-sanitar si auxiliar, cu scoaterea temporara din colectivitate a celor depistati cu simptomatologie respiratorie, purtarea echipamentului de protectie adecvat (masti, manusi, halate) de către vizitatori și personalul medical, purtarea maștii de către pacienți în UPU, pe traseul de la UPU la salon si cand paraseste salonul de izolare/grupare

Ministerul Sănăttății a mai precizat că a achiziționat încă 35 000 de doze de vaccin gripal pentru campania de vaccinare a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire.

„Începând de mâine noile doze de vaccin gripal vor fi distribuite de furnizor către direcțiile de sănătate publică, astfel încât săptămâna viitoare să se continue imunizarea persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire în cabinetele medicilor de familie”, conform anunțului Ministerului Sănătății.

 

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW