Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


După ”DNA-ul pădurilor”, parlamentarii vor ”DIICOT-ul pădurilor” | Critici dure în CSM, la dezbaterea proiectului. Procurorul general vorbește despre ”neseriozitate”. Judecător: Nu mai înțeleg nimic

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 11 iunie 2020 Etichete: , , , , ,

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au dezbătut, joi, avizarea unui proiect de lege inițiat de PSD care vizează modificarea competențelor DIICOT, în așa fel încât procurorii antimafia să ancheteze și infracțiunile de mediu. În contextul în care, de curând, CSM a dat aviz negativ unui proiect similar, care viza crearea unui direcții speciale pentru investigarea acestor fapte, au apărut critici dure la adresa noului proiect.

UPDATE – Potrivit unor surse, membrii CSM au dat aviz negativ propunerii legislative.

Procurorul general al României a spus că proiectul neagă rolul DIICOT.

Aș vrea să subliniez neseriozitatea demersului legislativ, de vreme ce se referă la Legea 508, aprobată prin ordonanța 78, aprobată prin lege. Chiar dacă ne preocupă infracțiunile de mediu și tăierile nelegale din fondul forestier, să ducem la competența DIICOT infracțiuni care se referă la valori mici, aceste tăieri pentru consum casnic, înseamnă o negare a rolului DIICOT. Expunerea de motive pentru propunerea legislativă este pur formală”, a spus Gabriela Scutea în ședința CSM.

Proiectul a fost aspru criticat și de judecătorul Bogdan Mateescu.

Pe rolul Parlamentului există propunerea de înființarea a DNA-ului pădurilor. Există o nouă propunere legislativă prin care să se preia în competența DIICOT infracțiunile silvice. Nu mai înțeleg nimic pentru că au venit simultan. Propunerea cu DNA-ul pădurilor a trecut de prima cameră sesizată. Ori facem DNA-ul pădurilor, ori preluăm în competența DIICOT-ului infracțiunile de mediu”, a afirmat magistratul.

Membrii CSM vor da un aviz proiectului de lege.

Ce este ”DNA-ul pădurilor”

În aprilie, forul a avizat negativ celălalt proiect, care viza înființarea unei direcții specializate, denumită, în spațiul public, ”DNA-ul pădurilor”.

CITEȘTE ȘI: De ce a picat ”DNA-ul pădurilor” la CSM

Proiectul a fost depus de USR la începutul lunii trecute. Instituția ar urma să facă parte din Parchetul General și să fie condusă de un procuror-şef, asimilat prim-adjunctului procurorului general al PG.

În DIIM (Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu) ar urma să lucreze ofiţeri şi agenţi de poliţie detaşaţi în vederea efectuării de descoperire şi de urmărire a infracţiunilor pentru o perioadă de 6 ani de către ministrul de Interne și specialişti din domeniul informatic, domeniul silvic, al calităţii apei, al calităţii aerului, al calităţii solului, al gestiunii deşeurilor, al emisiilor industriale, precum şi în alte domenii care ţin de protecţia mediului.

CITEȘTE ȘI: USR susține că Guvernul Orban se opune înființării DNA-ul Pădurilor la Senat

Foto: Poliția Română

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW