Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Dumitru Buzatu scapă de arestul preventiv

By Vîrban Robert , in Justitie Politic Stirile zilei , at 15 aprilie 2024

Tribunalul Vaslui a decis, luni, plasarea în arest la domiciliu a fostului președinte al Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, acuzat de luare mită, aflat până acum în arest la Penitenciarul Vaslui, transmite Agerpres.

„În temeiul art. 242 raportat la art. 218, 220 Cod procedură penală, înlocuieşte măsura arestului preventiv dispus prin Încheierea 70/DLF din data de 23.09.2023 pronunţată în dosarul nr. 1886/89/2023 al Tribunalului Vaslui (…) cu măsura arestului la domiciliu. În baza art. 221 alin. (1) Cod procedură penală, impune inculpatului obligaţia de a nu părăsi imobilul din sat Zăpodeni, com. Zăpodeni, jud.Vaslui, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza”, se arată în decizia instanţei.

Instanța i-a impus lui Buzatu mai multe obligații, pe durata arestului la domiciliu, între care: să se prezinte în faţa judecătorului de cameră preliminară sau în faţa instanţei de judecată ori de câte ori este chemat, să nu comunice cu Radu Judele, trimis și el în judecată în acest dosar, precum şi cu mai mulți martori, să nu exercite profesia sau activitatea în exercitarea căreia a săvârşit fapta, să comunice periodic informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă, să nu participe la manifestări culturale sau la adunări publice în scop politic direct sau indirect.

Prins cu 1,25 milioane lei în portbagaj

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au finalizat cercetările și l-au trimis în judecată pentru luare de mită, în decembrie 2023, pe Dumitru Buzatu. Povestea începe în anul 2019, atunci când Consiliul Județean Vaslui, condus de Dumitru Buzatu a încheiat contractele pentru modernizarea drumului Bârlad – Laza – Codăești. Două dintre acestea au fost câștigate de Soragmin SRL din Murgeni, firmă controlată de Emil Savin, zis Farmazon, pentru suma de 70,7 milioane lei, fără TVA. În acte firma este deținută, prin intermediul unei alte societăți, de fiicele lui Savin, Cristina Șelaru și Stela Mirabela Popică. Aceasta din urmă este soția deputatului PSD, Eduard Popică.

Potrivit DNA, în cursul anului 2021, în condițiile în care lucrările erau finalizate în proporție de 80%, între Savin și Buzatu ar fi apărut neînțelegeri referitoare la plata facturilor, în cuantum de circa 15 milioane lei (3 milioane euro) și implicit la cuantumul mitei care trebuia remisă acestuia din urmă. În cele din urmă, Farmazon l-a denunțat pe Buzatu.

Afaceristul l-a invitat pe Buzatu la restaurantul său din Cârja, lângă Murgeni, iar în urma discuțiilor i-a dat șefului CJ Vaslui suma 1,25 milioane lei, reprezentând circa 10% din ce are de recuperat de la instituția condusă de acesta. Tot atunci au intervenit și procurorii, care l-au prins pe Buzatu cu banii în portbagaj.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii