Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Drulă îi cere demisia lui Grindeanu după accidentul feroviar de la Galați

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 26 martie 2023 Etichete: , ,

Președintele USR, Cătălin Drulă, fost ministru al transporturilor, i-a cerut demisia actualului titular, Sorin Grindeanu, dar și a conducerilor CFR Călători și Autorității pentru Reformă Feroviară, în urma accidentului feroviar petrecut în gara Galați.

Un vagon de călători etajat, care se afla garat la linia nr. 4 din Gara Galaţi în aşteptarea formării garniturii trenului pentru ruta Galaţi – Mărăşeşti, a fost lovit frontal de locomotiva care urma să tracteze garnitura, condusă de mecanicul de serviciu, un bărbat cu vârstă de 49 ani, din Tecuci. Din cauza leziunilor produse, șefa de tren și-a pierdut viața. Alte trei persoane au fost rănite.

Drulă vrea demisii în lanț

Din primele informații începe să se contureze ipoteza unei defecțiuni tehnice a locomotivei. Poliţiştii din cadrul Regionalei de Poliţie Transporturi Galaţi au stabilit că acul ceasului vitezometrului locomotivei a rămas blocat la poziţia 75 km/h. Mecanicul locomotivei susține că locomotiva s-a accelerat brusc şi nu a răspuns manevrelor de frânare.

În acest context, președintele USR, Cătălin Drulă, i-a cerut demisia lui Sorin Grindeanu de la conducerea Ministerului Transporturilor, dar și a șefilor CFR Călători, respectiv Autorității pentru Reformă Feroviară, instituția care nu a reușit să achiziționeze locomotive noi cu ajutorul fondurilor prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență.

„Sunt îndurerat de tragicul deces al doamnei conductor de la CFR Călători. Gândurile mele se îndreaptă către familia acesteia și către marea familie a feroviarilor din Romania. Găsesc cu greu cuvinte să exprim tristețea provocată de această veste. Dacă se confirmă informațiile că accidentul a fost provocat de o defecțiune, minima reparație morală trebuie să fie demisii în lanț. Sorin Grindeanu, șeful CFR Călători, al Autorității de Reformă Feroviară trebuie să plece, iar România să nu mai audă vreodată de ei. Nepăsarea și incompetența pot fi, iată, criminale. Sistemul feroviar este subfinanțat conștient, în timp ce licitațiile pentru material rulant nou se anulează și se amână interminabil. Transportul de călători cu trenul trebuie să revină la siguranță. Încrederea oamenilor trebuie recâștigată cu investiții masive și modernizare”, a declarat Cătălin Drulă.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii