Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Drogurile și șofatul – o combinație fatală. Câte accidente grave s-au produs în ultimii ani din cauza consumului de droguri  

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 21 august 2023 Etichete: , ,

La sfârșitul săptămânii trecute, un șofer în vârstă de 19 ani, aflat sub influența drogurilor, a intrat în plin cu autoturismul pe care îl conducea într-un grup de opt persoane în stațiunea 2 Mai. O tânăra de 20 ani şi un tânăr de 20 ani, ambii studenți, și-au pierdut viața în urma impactului, iar alți trei tineri de 19 și 20 ani au fost răniţi.

Cazul a adus în atenție fenomenului consumului de droguri la nivel național, aflat într-o continuă creștere în ultimii ani. Potrivit datelor Agenției Naționale Antidrog, la nivel naţional, în rândul elevilor de 16 ani, consumul oricărui tip de drog ilicit de-a lungul vieţii, este de 9,5%, în vreme ce 10,7% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 15-64 ani au consumat cel puţin un tip de drog ilicit de-a lungul vieţii.

Canabisul continuă să fie unul dintre cele mai consumate droguri în România, atât de populaţia generală (locul 2 în „topul‖ celor mai consumate droguri ilicite din România, după noile substanţe psihoactive), cât şi de populația școlară (locul 1).

Pe piața drogurilor din România sunt disponibili stimulanți, de tipul: cocaină, amfetamine și ecstasy. Astfel de stimulanți consumase și șoferul care a provocat tragedia din stațiunea 2 mai.

Tragedii pe șosele din cauza consumului de droguri

Pe măsură ce consumul de stupefiante pare scăpat de sub control la nivel național, tot mai mulți oameni aleg să se urce la volan sub influența unor astfel de substanțe.  Potrivit datelor transmise ziarului Libertatea de Inspectoratul General al Poliției Române, în anul pandemic 2020, la nivel național, 740 de conducători auto au fost depistați conducând sub influența substanțelor psihoactive, în timp ce, în anul 2021, au fost depistați nu mai puțin de 1.535 de conducători auto.

Din nefericire, incapabili să reacționeze cum ar trebui, unii dintre aceștia provoacă adevărate tragedii pe șosele. Potrivit cifrelor publicate de IGPR, centralizate de Mainnews.ro, indică o creștere în ultimii ani și în ceea ce privește numărul de accidente grave provocate din cauza consumului de droguri. Dacă în anul 2016 erau raportate la nivel național doar două astfel de evenimente, soldate fără decese, în anul 2021, au fost provocate cinci accidente grave, soldate cu moartea a două persoane.

Sursa: Inspectoratul General al Poliției Române

Sursa foto: Inquam Photos / Alexandru Bușcă

Comentarii