Tuesday, April 23, 2024
Jurnalism corect


Droguri în liceele din București. Opt inculpați, trimiși în judecată

By news.ro , in Stirile zilei , at 1 iulie 2023

Membrii unui grup infracţional organizat profilat pe trafic de droguri de risc şi mare risc, consumatorii fiind persoane foarte tinere, în general elevi de la licee din Bucureşti, au fost trimişi în judecată, anunţă, sâmbătă, DIICOT.

„Prin rechizitoriul din data de 28.06.2023, in cauza cunoscută public «dosarul MEDUSA», procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a 8 inculpaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de risc şi mare risc şi deţinere de droguri de risc în vederea consumului propriu (un inculpat în stare de arest preventiv, doi în arest la domiciliu, patru aflaţi sub măsura controlului judiciar şi un inculpat în stare de libertate). De asemenea, au fost încheiate trei acorduri de recunoaştere a vinovăţiei”, transmit procurorii printr-un comunicat dat publicităţii sâmbătă.

Astfel, în 20 iunie a fost încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei, în cadrul căruia s-a solicitat condamnarea inculpatului la 2 ani şi 6 luni închisoare şi menţinerea măsurii arestului preventiv, până la data rămânerii definitive a hotărârii.

La data de 13 iunie, în cadrul acordului de recunoaştere a vinovăţiei s-a solicitat instanţei dispunerea pedepsei de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe un termen de supraveghere de 4 ani, pentru un inculpat major, termen în care acesta va presta muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile.

De asemenea, în cadrul acordului de recunoaştere a vinovăţiei s-a solicitat dispunerea măsurii educative a asistării zilnice, pentru o perioadă de şase luni, faţă de un inculpat minor.

În cadrul operaţiunii cu numele de cod cauza MEDUSA, procurorii au investigat un grup infracţional organizat iniţiat si constituit în luna mai 2022 de către trei persoane majore. Pe parcurs, mai multe alte persoane, între care şi un minor de 15 ani, au aderat la grupul infracţional care vindea canabis cocaină, ketamină dar şi comprimate de Xanax către consumatori foarte tineri, inclusiv elevi de la licee din Bucureşti.

Conform procurorilor, inculpaţii au acţionat pe mai multe paliere de comandă şi de execuţie, constând în validarea aderării la grup a unor inculpaţi si integrarea lor, coordonarea vânzărilor către consumatori aprovizionarea, respectiv comercializarea drogurilor de risc şi mare risc către consumatori de vârste tinere şi foarte tinere.

În cauză au fost efectuate investigaţii financiare vizând tranzacţiile cu cryptomonedă realizate de către unii dintre inculpaţi.Prin rechizitoriu s-a solicitat confiscarea specială a cantităţilor de droguri ridicate pe parcursul percheziţiilor domiciliare, a mai multor terminale mobile, grindere şi cântare electronice, precum şi a sumelor de bani identificate ca provenind din comercializarea drogurilor, precum şi obligarea inculpaţilor la plata unor cheltuielile judiciare avansate de stat în cuantum de 60.000 lei. Dosarul va fi judecat la Tribunalului Bucureşti.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW