Wednesday, December 7, 2022
Jurnalism corect


ANALIZĂ Dragnea a pierdut pariul

By Tudor Alexandru , in Stirile zilei , at 6 ianuarie 2020 Etichete: ,

Programul de guvernare al PSD nu a fost respectat aproape deloc la capitolul infrastructură, promisiunile electorale din 2016 fiind doar praf în ochi. Deși se află în închisoare, Liviu Dragnea este dator unui gălățean o navetă de bere. El a pierdut pariul făcut în mai 2018 cu un taximetrist, după ce a promis că până la 1 ianuarie 2020 se va putea circula pe 150 km de autostradă. Guvernarea PSD nu a reușit în trei ani să realizeze nici măcar o sută de km de autostradă.

“Tot ce am promis şi am prezentat, fără excepţii, în timpul campaniei electorale, va fi respectat la virgulă, orice măsură, orice cifră, orice acţiune care a fost prezentată şi care a fost prinsă în programul nostru de guvernare va fi respectată fără niciun fel de ezitare”, afirma sigur pe el Liviu Dragnea în decembrie 2016. Partidul său câștigase alegerile parlamentare cu un scor amețitor, victoria bazându-se pe un program electoral cu promisiuni frumos ambalate. Biblia PSD, așa cum îi plăcea lui Liviu Dragnea să vorbească despre programul de guvernare înainte să intre la închisoare, a rămas doar o amintire.

După trei ani de guvernare PSD, realizările la capitolul infrastructură rutieră sunt departe de promisiuni. Nici un kilometru de autostradă început și finalizat în cei trei ani, sub 100 de kilometri finalizați, dar pe toate tronsoanele lucrările au început înainte de 2016.

Conform datelor INS, România avea 763 km de autostradă la finele anului 2016. La sfârșitul guvernării PSD, românii au putut circula 836 km de autostradă. Alți 21 de km de autostradă din lotul 3 al autostrăzii Lugoj – Deva au fost deschiși circulației pe 23 decembrie 2019. Cu toate acestea, lotul are probleme de construcție, pe el existând restricții de viteză de 80 km și 60 km în zona podurilor. Există și  o limită de greutate de 7.5 tone.

Naveta de bere promisă în curtea PSD

Minciuna PSD în ceea ce privește autostrăzile îl face pe Liviu Dragnea dator și din spatele gratiilor. În mai 2018, în curtea PSD din Kiseleff, fostul lider al pesediștilor încheia un pariu cu un taximetrist gălățean. Dragnea promitea 150 de km de autostradă pe care să se poată circula până la 1 ianuarie 2020.

“Până în 2020, facem pariu pe o navetă de bere că dumneavoastră nu faceți mai mult de 150 de km de autostradă, dați în folosință? Deci, pe care eu să circul cu mașina. Pe o navetă de bere”, a fost provocarea lansată de Bogdan Lungu către fostul lider PSD.

“Eu zic că facem”, era răspunsul lui Liviu Dragnea. Totul a fost însă doar un bluf, realitatea contrazicându-l.

Din cei 94 de km cu care se poate lăuda guvernarea PSD, 15 kilometri de autostradă erau finalizați încă din timpul guvernării Cioloș. Termenele avansate în programul de guvernare în privința autostrăzilor nu au fost respectate. Spre exemplu, în 2019, Compania Națională de Investiții și Ministerul Transporturilor promiteau că se vor realiza 116 km de autostradă. Au fost realizați sub 50 de km în acest an.

O țară în care se moare pe șosele sau se stă la coadă

Infrastructura precară s-a văzut cel mai bine în momentele de vârf din perioada sărbătorilor de iarnă când cozile pe șosele s-au întins pe zeci de kilometri sau numărul accidentelor a fost unul foarte mare.

Ministerul de Interne anunța pe 27 decembrie 2019 că în doar două zile au existat 44 de accidente, iar 19 persoane au murit, în timp ce 33 de persoane au fost grav rănite.

Pe 3 ianuarie, a existat un blocaj pe Valea Prahovei, coada de mașini întinzându-se pe 43 de kilometri. Șoferii au povestit cum au stat în mașini 7-8 ore pentru a ajunge din București în stațiunile montane.

În tot acest timp, marile proiecte avansează cu pas de melc. Autostradă București – Sibiu rămâne tot o promisiune, cum la fel rămâne și autostrada Iași – Târgu-Mureș. Ambele sunt cerute insistent de investitori și de mediul de afaceri.

Nici un politician nu a plătit până acum pentru lipsa infrastructurii din România, naveta de bere cu care Liviu Dragnea este dator fiind doar o una simbolică pentru un partid care nu și-a respectat programul de guvernare.

Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW