Friday, June 14, 2024
Jurnalism corect


Două grupări din Suceava, vizate de perchezițiile Poliției la mafia lemnului. Au fost aplicate amenzi de 125.000 de lei

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 10 octombrie 2022 Etichete: , , ,

Poliția Română a oferit luni, 10 octombrie, noi detalii în cazul celor peste 100 de percheziții care au avut loc în urmă cu două săptămâni în mai multe județe din țară, ce au vizat 2 grupări din Suceava care acționau în domeniul silvic.

Pe 28 septembrie, polițiștii au făcut peste 146 de percheziții în 17 județe din țară, la sediile unor firme și ale unor ocoale silvice.

Acțiunea oamenilor legii vine în contextul în care au în lucru două dosare penale, pentru evaziune fiscală, spălare de bani, tăiere fără drept de arbori din fondul forestier național și delapidare.

Polițiștii au vizat două grupări din Suceava care ar fi controlat 20 de societăți comerciale care vindeau cherestea sau brichete în Constanța, Suceava, Cluj, Alba, Botoșani, Bacău, Vrancea, Iași, Teleorman, Ilfov și București.

Cele două grupări ar fi furnizat masă lemnoasă cu evidențierea parțială a volumului și/sau valorii acesteia, sens în care, în conivență cu beneficiarii, plata ar fi fost realizată, parțial, prin virament bancar, iar diferența, nefiscalizată, ar fi fost achitată, în numerar, prin intermediul unor persoane de încredere.

Din cercetări a reieșit că banii, rezultați din infracțiunile de evaziune fiscală, săvârșite prin modalitățile descrise mai sus, ar fi fost introduși într-un circuit cu caracter legal, fiind alimentate conturile deținute de către alte societăți comerciale, faptă ce întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de spălare a banilor”, potrivit Poliției Române.

Anchetatorii au ridicat 18 laptopuri, 62 de telefoane mobile, 20 de medii de stocare, o armă deținută ilegal, 198.510 lei și 87.075 de euro.

Totodată, polițiștii au aplicat 16 amenzi, în valoare totală de 125.000 de lei, și au confiscat 436,21 metri cubi de material lemnos, în valoare totală de 292.311 lei, 16.796 de bucăți de lambriu și 438 de bucăți de grinzi.

Între stocurile reale ale firmelor și cele declarate au fost depistate diferențe de peste 1,5 milioane de lei.

În situația a 11 depozite verificate, au fost indisponibilizați 21.289 metri cubi de material lemnos, în vederea efectuării de măsurători de specialitate, de către organele de control din cadrul Gărzii Forestiere, pentru stabilirea prejudiciului cauzat prin activitatea infracțională desfășurată, bugetului de stat și mediului înconjurător”, mai arată polițiștii.

Sursă foto: Politia Romana

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW