Saturday, May 18, 2024
Jurnalism corect


Două contestații la licitația pentru 100 de autobuze electrice a Primăriei Capitalei

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 29 decembrie 2022 Etichete: , , , ,

Primăria Capitalei nu va putea, cel puțin deocamdată, încheia contractul cu firma Karsan pentru 100 de autobuze electrice, după ce BMC Truck and Bus și New Kopel (importator al autobuzelor chineze Byd) au contestat atribuirea la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor. 

Primăria Capitalei a relansat pe 16 iunie licitația pentru achiziția a 100 de autobuze electrice. Valoarea estimată a contractului este de 304 milioane lei fără TVA, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Regional (POR).

Noile autobuze electrice vor fi din gama de 12 metri lungime şi vor avea autonomie de minim 200 km între două încărcări succesive, tracţiune complet electrică, realizată autonom cu Sistem Reîncărcabil de Stocare e Energiei Electrice (SRSEE), baterii de acumulatori, podea complet coborâtă pe toată lungimea vehiculului, trei uşi duble şi aer condiţionat. Conform caietului de sarcini, în primul an de la semnarea contractului vor fi livrate 34 de autobuze, restul de 66 urmând să fie livrate anul următor. Este a patra încercare de cumpărare a acestor vehicule, după ce primele trei licitații au fost anulate.

BMC și New Kopel contestă

Primii care au pus sub semnul întrebării rezultatul licitației au fost turcii de la BMC Truck and Bus, care dețin și o unitate de asamblare în Ciorogârla (județul Ilfov). Aflați la doar 4 puncte în spatele primei poziții, aceștia vor să-și adjudece licitația prin excluderea ofertei făcute de Karsan.

Reprezentată de una dintre cele mai importante case de avocatură din România, Țucă Zbârcea și Asociații, BMC reclamă, printre altele, că oferta făcută de Karsan ar fi trebui declarată neconformă din cauza faptului că acesta nu ar conține un buletin de încercări E-SORT obținut la un laborator acreditat în Uniunea Europeană. De asemenea, reprezentanții BMC acuză că oferta Karsan nu îndeplinește cerințele tehnice.

Exclusă din licitație din cauza scrisorii de garanție, New Kopel vrea întâi de toate suspendarea procedurii. Totodată, firma cu origini în Israel vrea să revină în cursă pentru că, spun reprezentanții săi, decizia Comisiei de evaluare prin care oferta i-a fost respinsă nu ar fi fost una corectă.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW