Monday, June 24, 2024
Jurnalism corect


Două asociații de magistrați condamnă solicitarea CSM de modificare a Legii de funcționare a ANI/ Se cere demisia Liei Savonea

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 3 octombrie 2019 Etichete: , ,

Asociația Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție îi cer demisia președintei Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea și solicită CSM să publice de îndată propunerile de modificări la legea privind funcționarea Agenției Naționale de Integritate. Reacția vine după ce, jurnaliștii mainnews.ro, au publicat o anchetă în acest sens.

„(…)În plus, remarcăm caracterul ”secret” al acestor propuneri trimise de președintele Consiliului Superior al Magistraturii, nepublicate pe site-ul instituției, fapt care este inadmisibil într-o societate democratică, de esența acesteia fiind asigurarea transparenței decizionale în raport cu magistrații (judecători și procurori) și societatea civilă. De altfel, Asociația Forumul Judecătorilor din România a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii, în baza Legii nr.544/2001, comunicarea acestor informații publice, tocmai în ideea de a le pune la dispoziția publicului larg.

Totodată, dezaprobăm modificări legislative care ar fi de natură să pună în discuție integritatea magistraților, percepută astăzi drept unul dintre principalele elemente de asigurare a încrederii cetățenilor în sistemul de justiție, de tipul publicării declarațiilor de avere și de interese pentru un termen limitat de 3 ani, limitării posibilității Agenției Naționale pentru Integritate de a verifica un funcționar privind averea dobândită doar pentru trei ani anteriori sesizării, într-un termen limită de 45 de zile, ori anonimizării venitului soțului sau soției celui care depune declarația de avere, dacă este vorba de venituri realizate din avocatură. De asemenea, este de neînțeles, într-un stat de drept, o dispoziție care ar restrânge evaluarea ANI asupra averii soțului/soției celui care depune declarația de avere în situația în care nu s-a optat pentru regimul matrimonial al separației de bunuri și, după caz, asupra averii copiilor aflați în întreținere”,  se arată în comunicatul celor două asociații.

Asociația Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție au solicitat CSM să publice „neîntârziat” propunerile și materialele care au stat la baza lor, și, de asemenea, au cerut ca Lia Savonea să își prezinte imediat demisia din funcția pe care o deține.

„Justiția stă la baza statului de drept, iar acceptarea valorilor și a principiilor acestuia presupune încredere din partea populației. Garant al independenței justiției, Consiliul Superior al Magistraturii are datoria de a contribui, prin măsuri ferme, la creșterea încrederii publice în modul în care funcționează justiția din România, la redarea prestigiului acestei activități, nicidecum să propună soluții prin care modul în care și-a dobândit averea o persoană salariată din bani publici și familia sa să rămână în obscuritate.

În consecință, solicităm Consiliului Superior să publice neîntârziat aceste propuneri și materialele care au stat la baza emiterii lor, iar preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii să își prezinte imediat demisia din funcția deținută”, au mai scris cele două asociații.

Averea Liei Savonea, cercetată de ANI

Mainnews.ro a scris pe 1 octombrie că Agenția Națională de Integritate (ANI) face verificări privind averea președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea. Acțiunea vine după o sesizare formulată pe numele acesteia. Ulterior, Lia Savonea a transmis Comisiei Juridice a Senatului o propunere de modificare a Legii 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice și de completare a legii de funcționare a ANI. Jurnaliștii Mainnews au încercat să ia legătura cu președintele CSM, însă acesta nu a răspuns întrebărilor adresate. Fostul președinte al Comisiei Juridice a Senatului, Robert Cazanciuc, a declarat că nu a primit nicio astfel de propunere din partea Liei Savonea.

Foto: Inquam photos/ Octav Ganea

Articolul integral poate fi citit aici

Comentarii


  • Find your dream home in Rixos Dubai Islands Hotel and Residences! Explore our selection of exquisite apartments, villas, duplexes, and beachfront houses for sale. Nakheel, the renowned developer, presents luxury properties at unbeatable prices. Start your exclusive Dubai lifestyle today.

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW