Sunday, December 4, 2022
Jurnalism corect


Două asociații de magistrați cer CSM să nu organizeze concursul pentru șefia SIIJ: Solicităm, de asemenea, Guvernului să ia măsurile necesare în vederea desființării Secției Speciale

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 30 aprilie 2020 Etichete: , ,

Două asociații de magistrați din România solicită plenului CSM să respingă cererea de organizare a concursurilor de ocupare a funcțiilor din cadrul controversatei Secții de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

Solicitarea asociațiilor vine după ce Comisia numărul 2 – Resurse umane și organizare din cadrul Consiliul Superior al Magistraturii a decis reluarea concursului pentru ocuparea funcției de procuror șef la această secție.

Anul trecut, fosta șefă a CSM, Lia Savonea, a încercat de șapte ori anul trecut să o impună la conducerea Secției Speciale pe Adina Florea, însă nu a reușit.

Astfel, Asociația „Forumul Judecătorilor din România” și „Inițiativa pentru Justiție” a mai solicitat Parlamentului să efectueze, de urgență, modificările necesare pentru punerea în acord a legislației cu recomandările Comisiei Europene, Comisiei de la Veneția și GRECO, prin desființarea SIIJ și revenirea la competențele legale ale parchetelor existente acestei secții, „ soluție procedurala care si-a dovedit eficienta in timp, asigurand in acelasi timp o serie de garantii necesare intr-un stat de drept care lipsesc in cazul SIIJ”.

Citește și: CSM pregătește reluarea procedurii pentru șefia Secției Speciale / Birchall: Gașca ce a moșit această secție nu renunță!

Magistrații mai solicită Executivului să ia  „măsurile necesare în vederea desființării SIIJ și revenirii la competențele legale ale parchetelor existente anterior înființării acestei secții, fără a amesteca aceste prevederi necesare cu diverse alte măsuri nocive pentru justiție, cum sunt cele care prevăd competențe extraordinare pentru procurorul general al PÎCCJ, incluse în proiectul de lege făcut public în perioada dinaintea desemnării de ministrul justiției a propunerii sale pentru această funcție”.

Sursa citată mai spune că „potrivit jurisprudenței recente a Curții Constituționale, desființarea SIIJ pe cale de ordonanță de urgență nu ar fi în sine neconstituțională, raportat la rezultatul referendumului din 2019”.

Critici pentru procurorul general

De asemenea, magistrații susțin că au remarcat și comportamentului procurorului general al PÎCCJ, Gabriela Scutea, care deși spune că este obligatoriu să se respecte recomandările MCV, aceasta este îngrijorată cu privire la activitatea SIIJ, nu cu privire la faptul că SIIJ „încă mai există”.

„Această schimbare de abordare la nivelul conducerii Ministerului Public este îngrijorătoare, venind după o opoziție constantă a fostelor conduceri față de înființarea și existența SIIJ, opoziție manifestată, în limitele competențelor, încă din perioada premergătoare înființării secției și care a culminat prin concluziile puse în urmă cu câteva luni de reprezentantul Ministerului Public în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Atragem atenția, pe această cale, Consiliului Superior al Magistraturii, Președintelui României, Parlamentului, Guvernului, Ministrului Justiției, procurorului general al PÎCCJ, că, dacă nu se vor respecta în continuare recomandările Comisiei Europene, România riscă să ajungă în situația Poloniei, față de care s-a declanșat deja de patru ori procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor ce-i revin în calitate de stat membru al Uniunii Europene (infringement), ca urmare a gravelor încălcări ale principiilor statului de drept”, au mai transmis cele două asociații.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW