Thursday, February 22, 2024
Jurnalism corect


Dosarul Tel Drum. Rețeaua controlată de Dragnea, formată din persoane apropiate și funcționari slab pregătiți, dar „obedienți” – Rechizitoriu

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 7 noiembrie 2022 Etichete: , ,

Pe vremea când era președinte al Consiliului Județean Teleorman, Liviu Dragnea a creat o rețea formată din persoane apropiate, care i se subordonau direct, și din funcționari „obedienți” și „slab pregătiți” de care fostul președinte al PSD s-a folosit pentru a profita de pe urma „fondurilor pe care trebuia să le administreze în beneficiul cetățenilor”, se arată în rechizitoriul întocmit de Direcția Națională Anticorupție în dosarul Tel Drum și remis Main News.

DNA arată că majoritatea persoanelor implicate în dosarul Tel Drum „au o relație strânsă fie de prietenie, fie de apartenență politică” cu Liviu Dragnea, care controla rețeaua.

În vederea punerii în aplicare a planului infracțional, inculpatul Liviu Nicolae Dragnea știa că are nevoie de un cerc de persoane de încredere și subordonate, acestea fiind alese dintre oamenii cu care avea legături de prietenie, care erau în aceeași sferă politică și care îi datorau, într-o formă sau alta, ascensiunea socială”, explică DNA în rechizitoriul anonimizat.

Numai că Dragnea a profitat și de funcția de președinte al Consiliului Județean Teleorman și „a construit un aparat tehnic fără pregătire profesională dar obedient și a ales un număr limitat de persoane care, în realitate, se ocupau de toate documentele și deciziile emise în numele unității administrativ teritoriale”, potrivit sursei citate.

Astfel, oamenii lui Dragnea de la Consiliul Județean – Mugur Bătăuș și Victor Piperea – „puteau controla toate elementele tehnice necesare” – anume: au făcut documente pentru licitațiile publice, făceau drafturile de hotărâri de consiliu județean „mizând de altfel și pe faptul că secretarul județului avea doar vagi cunoștințe privind atribuțiile sale de serviciu” și rezolvau toate problemele ce puteau să apară în cazul Tel Drum, arată DNA.

Este uimitor că majoritatea funcționarilor din cadrul instituției publice nu au nici pregătirea profesională necesară pentru a duce la îndeplinire, în mod autonom, sarcinile de serviciu și nici nu cunosc foarte bine ce atribuții de serviciu au sau ce anume ar trebui să facă în afara executării dispozițiilor directorilor și a semnării unor documente fără a le înțelege”, a subliniat procurorul de caz.

Concret, mecanismul principal prin care grupul controlat de Liviu Dragnea funcționa presupunea „ca cei doi inculpați funcționari publici să întocmească sau să modifice documentele în cadrul procedurilor de atribuire publică a contractelor de lucrări astfel încât SC Tel Drum SA sau altă societate din sfera de influență a grupului să câștige contractul, să se asigure că executarea contractului este conformă cu dorințele mediului privat și nu este riguros monitorizată sau verificată și să se asigure că banii din bugetul public sunt transferați cu celeritate în bugetul societăților comerciale”, mai arată sursa citată.

De cealaltă parte, membrii din mediul privat, în special reprezentanții Tel Drum, erau „disponibili să pregătească documentele necesare , să administreze societățile comerciale astfel încât acestea să fie apte să participe la proceduri iar după ce primesc sumele provenite din bugetul public se asigură că acestea sunt repartizate membrilor grupului infracțional organizat, direct sau prin utilizarea de circuite comerciale cu alte societăți din grup”, susțin procurorii.

Mecanismul principal de funcționare a grupului infracțional organizat presupune ca cei doi  Membrii din mediul privat sunt disponibili să pregătească documentele necesare Această modalitate de funcționare implică săvârșirea, în mod repetat, a infracțiunilor de fraudă ce aduc atingere bugetului Uniunii Europene și a infracțiunilor de abuz în serviciu, corelativ fiind săvârșite
multiple infracțiuni de fals.

Pentru că sumele trebuie transferate în patrimoniile membrilor grupului infracțional organizat, fie în monedă FIAT, fie echivalentul în servicii, membrii grupului infracțional organizat necesită să execute în mod repetat acțiuni de încheiere a contractelor comerciale sau transferului de capital care se circumscriu de cele mai multe ori unor infracțiuni de delapidare chiar dacă persoanele juridice în mod evident nu au depus plângeri prealabile cu privire la aceste fapte”, se mai arată în rechizitoriul DNA.

Tel Drum, trimis în judecată în octombrie

Dosarul Tel Drum a fost trimis în judecată pe 17 octombrie, la 5 ani de când DNA a început urmărirea penală.

Liviu Dragnea este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și instigare săvârșirea fără vinovăție a infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, comisă în forma participației improprii.

Pe lângă Liviu Dragnea, au mai fost trimiși în judecată Mugur Bătăuș, Victor Piparea și Marin Predescu, fiind acuzați de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și, respectiv, complicitate la abuz în serviciu.

În dosar au mai fost trimise în judecată firma SC Tel Drum SA, acționarul majoritar al companiei și apropiat al lui Dragnea, Marian Fișcuci, și alți 4 foști reprezentanți ai firmei.

Acuzațiile procurorilor

Procurorii susțin că Liviu Dragnea, în momentul în care era președinte al Consiliului Județean Teleorman, ar fi inițiat un grup infracțional din care ar fi făcut parte funcționari din administrația locală și reprezentanți ai Tel Drum și ai altor societăți comerciale.

Grupul ar fi acționat în perioada 2001-2017 în scopul de a obține, în mod fraudulos, sume importante din contractele finanțate din fonduri publice (naționale și europene), prin infracțiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații”, se arată în comunicatul procurorilor DNA.

Anchetatorii menționează că, sub coordonarea lui Liviu Dragnea, gruparea ar fi trebuit să privatizeze Tel Drum, să o treacă în patrimoniul fostului șef PSD, să achiziționeze un utilaj special de asfaltare din fonduri publice și să dea mai multe contracte de reabilitare a unor drumuri din județ către Tel Drum.

SC Tel Drum SA ar fi fost principala societate comercială din grup, capitalizată masiv și folosită la obținerea contractelor de lucrări, pentru distribuirea capitalului către celelalte societăți comerciale și membrii grupului, pentru achiziționarea de bunuri mobile și imobile care sunt utilizate de membrii grupului, precum și pentru a transfera dreptul de proprietate asupra bunurilor mobile și imobile către aceiași membri”, susțin procurorii.

Concret, DNA arată că Liviu Dragnea, când era președinte al CJ Teleorman, ar fi emis dispoziții și hotărâri în mod ilegal, astfel încât Tel Drum a primit un contract de reabilitare a 55 de kilometri de drum județean din Teleorman, în valoare de 114.263.011 de lei, din care 13.772.603 euro proveneau din fonduri europene.

Un alt exemplu dat de procurori este un contract ce ar fi fost obținut în aceeași manieră de Tel Drum, pentru reabilitarea a peste 50 de km din DJ 506, în valoare de 62.482.442 de lei, din care 6.930.138 de euro proveneau din fonduri europene.

Prejudiciul indicat de procurorii DNA trece de 30 de milioane de lei pentru cele două proiecte (31.343.799 lei).

Totodată, prin intermediul unor operațiuni financiare fictive, Tel Drum s-ar fi sustras de la plata impozitului, între 2010 și 2012, în valoare de 1,2 milioane de lei.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW