Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Dosarul șpăgilor de la Spiru Haret a pornit de la un denunț semnat de rectorul universității/ Stenograme: „Ne  auzim la  telefon, oricând cu orice…comunicăm”

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 19 decembrie 2019 Etichete: , ,

Dosarul șpăgilor de la Universitatea Spiru Haret a pornit de la un denunț al rectorului la Parchetul de pe lângă Tribunalul București în care a dezvăluit cum erau fraudate examenele de licență de la Facultatea de Sociologie-Psihologie din cadrul instituției de învățământ.

Potrivit referatului întocmit de procurori pe parcursul lunii iulie 2012, în cadrul Universității Spiru-Haret, Facultatea de Sociologie-Psihologie, a fost organizată și susținută sesiunea examenului de licență.

În ziua de 03.07.2012, ziua examenului, la sediul facultății în anumite săli a fost susținută proba teoretică a examenului de licență, probă desfășurată pe sistemul grilă, candidații trebuind să răspundă la un număr de 100 de întrebări.

Potrivit procurorilor, din probele administrate în cauză a rezultat fraudarea acestei probe de examen de către patru candidați, unii dintre aceștia, pe lângă faptul că erau studenți, mai ocupau și diverse funcții în cadrul universității.

Metoda de promovare în mod fraudulos a examenului grilă

„Cei patru candidaţi au procedat la fraudarea probei teoretice susţinute în ziua de 13.07.2012, demers infracţional derulat în conivenţă cu alte cadre didactice/funcţionari ai facultăţii, care au înlesnit prin diverse modalităţi promovarea examenului, respectiv după caz, au divulgat şi pus la dispoziţie în mod fraudulos grilele conţinând subiectele şi răspunsurile examenului teoretic, au obţinut şi au accesat de la distanţă (din alte săli ale facultăţii sau din exteriorul acesteia), prin anumite modalităţi tehnice concrete, în timp real şi în mod neautorizat, (inclusiv prin depăşirea limitelor autorizării) calculatoarele/sistemele informatice ale candidaţilor şi în mod automat platforma informatică specifică de examen „Blackboard”, procedând în final la completarea în locul candidatului a tuturor celor 100 de întrebări ale grilei, facilitându-le astfel obţinerea unor rezultate foarte bune”, se arată în referat.

Având un plan bine pus la punct dinainte, candidații s-au prezentat la susținerea testelor grilă, la orele stabilite, însă nu au rezolvat testele grilă, singurul lor rol fiind doar de a fi prezenți în sala de examen, iar după completarea testelor de către alte persoane neautorizate care cunoșteau răspunsurile, candidații doar semnau prezența la examen.

Deși candidații aveau la dispoziție două ore pentru a-și da examenul de licență, ei au rezolvat testele grilă în aproximativ jumătate de oră, „timp în care ar fi trebuit să citească, să analizeze și să răspundă la un număr de 100 de întrebări, rezultatul fiind la terminarea testelor corect în proporție de aproximativ 100%”.

Obținerea licenței fără prezența la examen

De asemenea, pe parcursul anului universitar 2018-2019, prorectorul universității, împreună cu secretari ai unor facultăți, cu alți angajați care aveau acces la grilele de examen, precum și cadre din conducerea universității, inclusiv cadre didactice direct implicate în evaluarea finală a studenților, au constituit un grup infracțional organizat care avea scopul de a divulga informații nepublice, fără drept, a operei unui alt autor și prezentarea ei ca o creație intelectuală proprie.

Prin această activitate, obținând diverse foloase materiale, membrii grupării au urmărit facilitarea promovării frauduloase de către foarte mulți studenți/masteranzi, atât a examenelor universitare anuale, cât și a examenelor de licență, organizate pe parcursul anului universitare 2018-2019.

„Convorbirile interceptate în cauză au evidenţiat o activitate infracţională continuuă şi obişnuită pe linia fraudării sesiunilor de examene, licenţe şi master în cadrul facultăţilor din cadrul U.S.H., atât în cadrul departamentelor din Bucureşti, cât şi în cadrul unora dintre facultăţile S.H.din ţară.

 Au rezultat date de natură să ateste faptul că astfel de activităţi infracţionale sunt derulate în cadrul universităţii de foarte mulţi ani (cel puţin de la nivelul anului 2012) şi au privit nu numai fraudarea unor sesiuni de licenţă cât şi a examenelor obișnuite aferente anilor  universitari, existând situaţii când studenţii, viitori licenţiaţi, nici măcar nu au trecut vreodată pe la cursuri şi nu au participat personal la susţinerea examenelor la materiile şi disciplinele respectivelor facultăţi.

Exemplificare conv. telefonică sugestivă:

„…  iarna  îi taie  un porc, treizeci de  litri de vin, douăzeci…  patruzeci de litri de vin, douăzeci de litri de țuică. Pe  an, în afară de taxa  pe  care  o plătește mai plătește încă 1500  de  euro, bani pe  care…….Îs  douăzeci de  profesori…  îs  douăzeci  de  materii…  la  care ea  tre’  să treacă tot  timpul.  Ce  le  dai la  ăia…  pe  anual?…………”

(Convorbire telefonică elocventă a tatălui unuia dintre proaspeţii licenţiaţi, cu privire la o împrejurare din timpul examenului scris de licenţă:

„Asta că era cu C. zice: da’ eu nu te-am văzut deloc aicea. Da’ C.: eu te-am văzut în primu’ an. Da, o fi venit și aia la școală cum a venit ăsta. Bine, o mai fi fost așa, da’…”)”, mai scrie în sursa citată.

În cadrul sesiunii de admitere la facultățile Universității Spiru Haret, anul universitare 2019-2020, proiectorul universității s-a implicat, în scopul facilitării și admiterii de către un student al facultății, a concursului de admitere la una dintre facultățile U.S.H.

„În acest sens, convorbirile telefonice interceptate în cauză, au evidenţiat faptul că, la data de 09.10.2019, proaspătul student al universităţii, P.A.G., îl contactează pe prorector căruia îi aduce la cunoştinţă faptul că a achitat taxele aferente primului an universitar, îi mulţumeşte şi totodată îl întreabă când ar putea să se întâlnească (O  să vă mai sun eu, că vreau să mă mă întâlnesc  cu dumneavoastră, da’  nu neapărat  la  facultate…n.r. probabil pentru a-i preda foloasele materiale promise pentru ajutorul acordat).

Cadrul didactic a acceptat eventuala întâlnire, asigurându-l în continuare pe proaspătul student de ajutor (ne  auzim la  telefon, oricând  cu orice…  comunicăm).”

Potrivit oamenilor legii, marea majoritate a suspecților/inculpaților studenți/ licențiați/ master au recunoscut faptele reținute și au descris fiecare detaliu, cum au luat legătura cu prorectorul, dar și cum i-au oferit acestuia „foloase materiale necuvenite atât pentru încalcarea propriilor atribuţii şi obligaţii legale cât şi pentru traficarea influenţei şi intervenţiei sale pe lângă cadrele didactice competente în organizarea şi desfăşurarea examenelor aferente sesiunilor de licenţă/disertaţie (decani/prodecani de facultăţi, cadre didactice/profesori coordonatori de lucrări de licenţă/disertaţie).

Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *