Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Dosarul ,,șpagă pentru pensie”: cum ar fi încasat doi medici din Cluj zeci de mii de lei și alimente de la oameni care voiau pensie de invaliditate

By Robert Madaianu , in Stirile zilei , at 23 noiembrie 2019 Etichete: , ,

Doi medici din Cluj, un intermediar și alte 49 de persoane au fost trimise, recent, în judecată de procurorii DNA într-un dosar de corupție. Anchetatorii acuză că, ajutați de medici, oamenii ar fi obținut, ilegal, pensii de handicap. Mainnews.ro a consultat documentul în care procurorii DNA au rezumat întreaga anchetă. În schimbul stabilirii unor grade de invaliditate și a eliberării deciziilor asupra capacității de muncă, doctorii ar fi primit bani și diverse produse. 

Ancheta a început de la un denunț făcut de o persoană care avea informații că localnici din comuna Săcuieu ar fi obținut fraudulos pensii de boală.

,,Considerăm deosebit de relevant faptul că modul de acțiune, numărul extrem de mare de persoane care au accesat nejustificat sistemul social al pensiilor de invaliditate, sumele de bani obținute extrem de facil au fost de natură să determine formularea sesizării penale, intervenția organelor judiciare impunându-se ca singură soluție de stopare a unui adevărat fenomen infracțional”, au scris procurorii în rechizitoriu.

Ce sumă le-a fost cerută „clienților”

Femeia care ar fi intermediat legătura dintre ”pacienți” și medici ar fi cerut 1.000-1.500 lei ”clienților”.

,,Pornind de la situația premisă generată de faptul că inculpata (….) se bucură de influență asupra medicului expert, probațiunea cauzei a atestat că aceasta a pretins ” clienților ” plata sumei de aproximativ 1.000-1.500 lei din care o primă tranșă ( circa 500-600 lei ) a fost solicitată pentru a fi remisă medicului expert în evaluarea capacității de muncă, la care se adaugă 100 lei, bani ceruți pentru sine, pentru deplasările făcute în interesul pacienților ( ”drumul meu” sau ” ziua mea” ). Folosul efectiv pretins de către (….) în schimbul traficării influenței a fost precizat de la primele discuții purtate însă a fost remis doar după încasarea drepturilor bănești, fiind în cuantum egal cu valoarea pensiei aferente unei luni, aproximativ 500-600 de lei”, potrivit acuzării.

Venituri consistente pentru medici

Infracțiunile ar fi fost comise pe parcursul anului 2019. Alexandru Faur, medic în cadrul Cabinetului de expertiză medicală și recuperare a capacității de muncă Cluj, ar fi încasat aproape 40.000 lei.

,,Inculpatul Faur Alexandru a realizat în această perioadă (aproximativ 8 luni) venituri ilicite ce provin din săvârșirea infracțiunii de luare de mită în sumă de peste 36.000 de lei, la care se adaugă numeroase alte foloase de tipul produselor alimentare și băuturilor alcoolice a căror valoare nu a fost avută în vedere la cuantificarea obiectului infracțiunii de corupție”, arată DNA.

Prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, medicul ar fi contribuit la stabilirea unor grade de invaliditate și la eliberarea deciziilor asupra capacității de muncă.

La rândul ei, Carmen Teodora Gruiță, medic specialist endocrinolog în cadrul Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca, ar fi primit de la pacienți, direct sau prin intermediul aceleiași inculpate, sume de bani cuprinse între 150 și 350 de lei (în total 1.500 lei) precum și produse alimentare, în schimbul eliberării documentelor medicale necesare încadrării pacienților în grad de invaliditate, potrivit procurorilor.

,,Folosindu-se de această din urmă funcție (medic angajat în sistemul de sănătate publică, n.r.), inculpata a ajutat esențial completarea dosarului medical, întocmind biletul de ieșire din spital, document cerut în mod expres pentru obținerea deciziei de invaliditate. Acest sprijin a fost recompensat fie de către inculpata (….) personal, prin bani și produse provenind din gospodăria proprie, fie de către pacienți care, la rândul lor i-au remis sume de bani și/sau alte foloase”, mai arată anchetatorii.

Caș, lapte de vacă, ciocolată sau cafea pentru medici

La medici ar fi ajuns, pe lângă bani, și caș, lapte de vacă, ciocolată sau cafea.

Procurorii arată, în rechizitoriu, că ar fi existat și persoane cărora nu li s-ar fi pus diagnosticul pe motiv că ar fi intrat în conflict cu intermediarul.

,,S-a procedat la verificarea situației cazurilor noi înregistrate la cabinetul doctorului Faur Alexandru pe parcursul anului 2019, fiind anexată situația lunară (…). Constatăm că la pozițiile (…) ale situației cuprinzând cazurile noi aferente lunii iulie 2019 figurează numitele (….), cu diagnosticul ” alte hipotiroidii” decizia inculpatului Faur fiind că nu prezintă grad de invaliditate (…). În opinia noastră, acest episod este deosebit de relevant întrucât, pe de o parte, atestă că inculpatul Faur Alexandru a fost sensibil la solicitarea inculpatei (….) de a nu emite decizie de invaliditate în cazul persoanelor cu care a intrat în conflict, ceea ce denotă, evident, o relație care nu corespunde, în niciun mod, deontologiei profesionale”, potrivit procurorilor.

,,Dosarul cauzei a relevat mai multe situații în care inculpata (….), nemulțumită fiind de nerespectarea promisiunii de plată, și-a folosit influența față de medici în sens contrar, cerându-le acestora să nu sprijine demersurile persoanelor care nu se prezintă prin intermediul său. În acest sens, (…), inculpata (….) a apelat și la sprijinul inculpatei Gruiță Carmen Teodora, cerându-i să nu primească pentru internare persoanele care ”nu s-au purtat bine”, au mai notat anchetatorii.

Flagrantul

În septembrie, intermediarul ar fi primit de la o persoană suma de 600 lei, din care 300 de lei i-ar fi fost remiși medicului Alexandru Faur, în cabinetul său, moment în care a fost organizat flagrantul.

,,În data de 16 septembrie 2019, (….) s-a deplasat inițial la Spitalul Clujana, intrând în posesia actelor medicale întocmite de către doctorul Gruiță Carmen și ulterior, însoțit de către inculpata (….), la Cabinetul de expertiză medicală și recuperare a capacității de muncă Cluj, deservit de către suspectul Faur Alexandru unde a predat dosarul cuprinzând actele medicale false întocmite în intervalul iulieseptembrie 2019 cu ajutorul inculpatei (….) solicitând emiterea deciziei de invaliditate. Doctorul expert a examinat dosarul și a programat pacientul pentru emiterea deciziei în data de 3 octombrie 2019. Cu această ocazie, (….) a remis inculpatei (….), la cererea acesteia suma de 600 lei, formată din 6 bancnote cu cupiura 100 lei fiecare, înseriate și marcate în prealabil. Din această sumă, inculpata (….) a remis medicului 300 lei, banii fiind găsiți la procedura flagrantului în interiorul dosarului întocmit pe numele (….), se arată în document.

Dosarul a fost trimis pe masa judecătorilor de la Tribunalul Cluj, care trebuie să facă lumină în acest caz.

Comentarii


  • Нашел их сайт лицензионное казино случайно, но он сильно помог мне в избрании и подсказал как корректно сделать выбор добросовестные компанию с которой можно взаимодействовать не сомневаясь в конечном результате, в случае если повезет победить. Если вы так же как и я в поиске – рекомендую именно их.

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *