Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


Dosarul mitei lui Tăriceanu: Fostul premier, judecat separat de omul de afaceri acuzat că ar fi intermediat mita

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 14 aprilie 2021

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, miercuri, cererea de reuniune a dosarelor în care Călin Popescu Tăriceanu și afaceristul Petru Berteanu, acuzat că ar fi intermediat presupusa mită primită de fostul premier, au fost trimiși în judecată de procurorii DNA, după afacerile cu licențele Microsoft.

Respinge, ca inadmisibilă, cererea de reunire a dosarului nr.1561/2/2021/a1 al Curţii de Apel Bucureşti – Secţia I Penală, privind pe inculpatul Berteanu Petru, la dosarul nr.619/1/2021/a1 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală, privind pe inculpatul Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton. Trimite cauza la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală, spre competentă soluţionare. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru inculpatul Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton, până la prezentarea apărătorului ales, în cuantum de 79 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţa din Camera de Consiliu, astăzi, 14 aprilie 2021”, este decizia ÎCCJ.

Context

În luna noiembrie a anului 2020, Curtea de Apel București a decis să confiște 100.000 de euro și 1.300.000 de dolari de la firma Kenton Enterprises LTD, controlată de Florin Pletea și de Dragoș Nicolaescu, denunțători în dosarul Microsoft.

Reprezentanții firmei nu au fost trimiși în judecată, deoarece au denunțat faptele la DNA înainte de începerea urmăririi penale.

Deși Călin Popescu Tăriceanu a fost implicat în același dosar, parlamentarii nu au votat ridicarea imunității fostului președinte al Senatului în anul 2019, așa că urmărirea penală a continuat pe numele omului de afaceri Petru Berteanu, acuzat că ar fi intermediat mita pe care a primit-o fostul premier.

Ulterior, în anul 2020, fostul prim-ministru a fost trimis în judecată, în stare de libertate, de procurorii DNA, fiind acuzat că ar fi primit suma de 800.000 de dolari pentru a adopta o serie de hotărâri de Guvern în favoarea companiei austriece Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria.

Dosarul lui Călin Popescu Tăriceanu va fi judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW