Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Dosarul Fraților Tate. Cum au încercat să îi facă pe judecători să îi elibereze din arestul preventiv

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 20 februarie 2023 Etichete: , , , , , , , ,

Avocații fraților Andrew și Tristan Tate au încercat să îi facă pe judecători să îi elibereze din arestul preventiv folosindu-se de susținerea pe care aceștia o au în mediul online, potrivit motivării deciziei prin care Curtea de Apel București le-a prelungit definitiv perioada de detenție până la finalul lunii februarie.

Într-adevăr, frații Andrew și Tristan Tate sunt cunoscuți în mediul online. Pe lângă conturile lor personale care au strâns milioane de urmăritori (Andrew Tate are 5,1 milioane de urmăritori pe Twitter), fanii acestora au creat alte zeci de conturi false în numele celor doi frați.

Faptul că inculpaţii ………. (n.r. Andrew și Tristan Tate) au susţinere în mediul online sau în mass-media nu este de natură să conducă la admiterea contestaţiilor, deoarece justiţia nu se face pe baza susţinerilor fanilor, „folowers-ilor”, jurnaliştilor, ci se realizează de către instanţele judecătoreşti pe bază de probe”, a argumentat judecătorul Curții de Apel București, potrivit motivării anonimizate trimise la solicitarea Main News.

Jurnaliștii de la BBC arătau, în schimb, că cei doi se folosesc de influența pe care au căpătat-o în mediul online pentru a discredita victimele care i-au acuzat de trafic de persoane și de viol.

CITEȘTE ȘI: BBC: Cel puțin una din victimele fraților Tate, amenințată cu proces de 300 de milioane de dolari dacă nu renunță la acuzații

Chiar dacă nu au acces la conturile lor de socializare, aceștia se folosesc de echipele de socializare și de alți urmăritori din mediul online pentru a posta videoclipuri sau informații despre viața privată a victimelor, iar acestea primesc ulterior mesaje de amenințare pentru a-și retrage acuzațiile.

Mai mult, echipa de comunicare a lui Andrew Tate transmite constant mesaje pe Twitter prin care îi asigură pe fani că acuzațiile DIICOT ar fi false și cei doi frați ar fi victimele.

Tristan Tate a încercat să îi emoționeze pe judecători

Un alt argument invocat de apărătorii fraților Tate, de data aceasta doar în cazul lui Tristan, este că „are un copil născut recent pe care nu l-a văzut”.

Procedura judiciară desfăşurată împotriva sa este consecinţa acţiunilor sale şi are şi unele laturi mai neplăcute care îi afectează viaţa personală. De altfel, marea majoritate a inculpaţilor, din aproape toate dosarele penale au copii minori (unii foarte mulţi), însă asta nu înseamnă că nu mai sunt pedepsiţi sau nu se mai dispun faţă de ei măsuri preventive privative de libertate”, a mai argumentat judecătorul Curții de Apel București.

Totodată, avocații lor au mai încercat să îi apere pe cei doi, argumentând că ce au spus de-a lungul timpului pe internet nu reflectă realitatea. Andrew Tate, cel puțin, a avut conturile de pe rețelele sociale suspendate pentru că lansa mesaje misogine și îndemna la violență împotriva femeilor.

Nu pot fi primite apărările avocaţilor inculpaţilor conform cărora ceea ce au spus inculpaţii prin intermediul internetului nu reflectă realitatea. Din contră, aceste susţineri, după cum s-a arătat mai sus, chiar au fost puse în practică”, potrivit sursei citate.

Reamintim că frații Andrew și Tristan Tate, dar și două românce, se află în arest preventiv încă de la finalul anului trecut, fiind acuzați de DIICOT de trafic de persoane și viol. Procurorii au identificat până în prezent 6 victime.

CITEȘTE ȘI: Dosarul fraților Tate: Victimele, forțate să facă videochat timp de 12 ore pe zi și să aducă peste 1.000 de urmăritori. Ancheta a fost extinsă

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii