Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Dosarul Ayahuasca, validat definitiv. Fostul șef DIPI, Gelu Oltean, și Vanessa Youness vor fi judecați

By Ana Teșcan , in Justitie Stirile zilei , at 7 martie 2024

Curtea de Apel Ploieşti a dispus miercuri, 6 martie, începerea judecăţii pe fond în dosarul în care Gelu Oltean, fost şef al DGIPI, alături de Vanessa Youness și un cetăţean britanic, Lishman Thomas, sunt acuzați de constituire de grup infracțional organizat, trafic internațional de droguri de mare risc, trafic de droguri de mare risc, trafic de substanțe toxice și operațiuni cu substanțe psihoactive.

Cei doi, alături de un cetățean britanic, sunt acuzați de procurori că, începând cu anul 2017 şi până la data de 14 decembrie 2019, au format o structură de crimă organizată, care a acţionat în mod coordonat, atât pe teritoriul României cât şi pe teritoriul altor state (ex. Spania, Olanda, Franţa, Mexic), în scopul comiterii mai multor infracţiuni grave privind operaţiuni fără drept cu droguri, pentru a obţine direct beneficii financiare consistente.

Procurorii au descoperit că britanicul, împreună cu Vanessa Youness, ar fi trebuit să coordoneze în România o ceremonie în care participaților li se administra un ceai de ayahuasca, plantă care conține DMT, un drog halucinogen de mare risc.

Participaților li s-a perceput suma de 550 de euro/persoană, iar 1.100 de euro/persoană pentru cei care doreau să fie cazați singuri în cameră. În cadrul evenimentului, desfășurat la o locație din județul Dâmbovița, s-a consumat ayahuasca în ziua de 13.12.2019, acesta fiind brusc întrerupt de intervenția procurorilor.

CITEȘTE ȘI: Ce este ayahuasca, planta din dosarul în care Gelu Oltean a fost trimis în judecată de DIICOT

Comentarii