Monday, July 15, 2024
Jurnalism corect


Dosarul angajărilor fictive de la Compania de Aeroporturi București: Foștii directori generali dar și fosta consilieră a lui Liviu Dragnea, trimiși în judecată de DNA

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 1 octombrie 2019 Etichete: , ,

DNA anunță că l-a trimis în judecată pe fostul director al Companiei Naționale „Aeroporturi București”, Sorinel Ciobanu, pentru abuz în serviciu și folosirea funcției pentru favorizarea unei persoane. Ciobanu este acuzat că, în perioada 05.10.2015 – 30.06.2016, a angajat-o pe Cristina Neamțu, fosta consilieră a lui Liviu Dragnea, la Compania pe care o conducea. Deși a semnat că ar fi fost prezentă la lucru 432 de ore, în realitate a venit la locul de muncă pentru 56 de minute. 

În același dosar au mai fost trimiși în judecată Cristina Neamțu pentru complicitate la abuz în serviciu și pentru fals intelectual dar și Liviu Radu, fost director general al Companiei „Aeroporturi București” care este acuzat de conflict de interese.

Concret, Cristina Neamțu a fost angajată în acte timp de nouă luni fără să se prezinte la locul de muncă de unde a încasat peste 70.000 de lei. Mai mult chiar, cu aprobarea directorului general, a folosit unul dintre autoturismele instituției în interes propriu.

„În același context, în perioada 06.10.2015 -17.12.2015, inculpata Neamțu Cristina –Elena ar fi semnat condica de prezență, atestând în fals prezența sa locul de muncă pentru o durată de 432 ore, în realitate aceasta fiind prezentă doar 56 de minute (cele patru dăți în care s-a prezentat la sediul Companiei Naționale „Aeroporturi București” SA pentru a semna condica de prezență)”, se precizează în comunicatul DNA.

Cristina Neamţu lucra în 2018 la secretariatul general al PSD. Ulterior, din 2013 până în 2015 s-a angajat la Ministerul Dezvoltării, în funcția de consilier al ministrului de la acea vreme, Liviu Dragnea.

Procurorii DNA îi mai acuză pe foștii directori generali Ciobanu Sorinel și Radu Liviu că ar fi semnat mai multe decizii prin care s-au numit în Comitetul consultativ al unei asocieri în participațiune cu două societăți comerciale care desfășoară acte de comerț în interiorul aeroportului Henri Coandă din București, ceea ce reprezintă conflict de interese.

„În datele de 04.06.2014 și 19.08.2015, inculpatul Ciobanu Sorinel, în aceeași calitate, și-ar fi semnat propriile decizii de numire în Comitetul consultativ al unei asocieri în participațiune cu două societăți comerciale care desfășoară acte de comerț în interiorul aeroportului Henri Coandă din București, obținând în acest mod un folos patrimonial în cuantum total de 169.422 lei.
În aceeași manieră ar fi procedat și inculpatul Radu Liviu care, la data de 01.10.2013, și-ar fi semnat propria decizie de numire în Consiliul de supraveghere al unei asocieri în participațiune cu aceleași societăți comerciale, demers care s-a soldat cu obținerea de către acesta a unui folos patrimonial în cuantum total de 71.374 lei”, mai arată procurorii DNA.

Compania Națională „Aeroporturi București” SA a comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 70.857 lei. În cauză s-a instituit sechestrul asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile deținute de Neamțu Cristina Elena și Ciobanu Sorinel.

Comunicatul DNA

CIOBANU SORINEL, la data faptelor director general al Companiei Naționale „Aeroporturi București” (C.N.A.B.) SA, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată (fosta infracțiune de conflict de interese),

NEAMȚU CRISTINA –ELENA, la data faptelor referent de specialitate în cadrul Serviciului Relații Externe, din cadrul Direcției Relații Externe –Compania Națională „Aeroporturi București” (C.N.A.B.) SA, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– fals intelectual în formă continuată,

RADU LIVIU, la data faptei director general al Companiei Naționale „Aeroporturi București” (C.N.A.B.) SA, pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
1. Inculpatul Ciobanu Sorinel, în calitate de director general al Companiei Naționale „Aeroporturi București” SA, și-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu prevăzute de lege, în perioada 05.10.2015 – 30.06.2016, în sensul că:
– ar fi dispus angajarea inculpatei Neamțu Cristina Elena, începând cu data de 06 octombrie 2015, în postul de referent de specialitate în cadrul Serviciului Relații Externe, deși știa că inculpata nu se va prezenta niciodată la locul de muncă,
– după terminarea perioadei de probă, acesta ar fi aprobat un raport și ar fi emis o decizie din care rezulta că inculpata Neamțu Cristina Elena și-ar fi îndeplinit cu seriozitate atribuțiile de serviciu, propunându-se continuarea activității pe postul de referent de specialitate în cadrul Serviciului Relații Externe,
– ar fi permis ca inculpata Neamțu Cristina – Elena să folosească autoturismul instituției în interes personal,
– ar fi permis ca Serviciul Financiar să achite plata drepturilor salariale și contravaloarea transportului către inculpata Neamțu Cristina,
– nu ar fi luat măsuri cu privire la sancționarea disciplinară a acesteia.
Urmarea acestei conduite ar fi fost prejudicierea C.N.A.B. SA și totodată obținerea unui folos patrimonial necuvenit de către inculpata Neamțu Cristina Elena, constând în salariul, contravaloarea transportului și folosirea autoturismului instituției, în valoare totală de 70.857 lei.
În același context, în perioada 06.10.2015 -17.12.2015, inculpata Neamțu Cristina –Elena ar fi semnat condica de prezență, atestând în fals prezența sa locul de muncă pentru o durată de 432 ore, în realitate aceasta fiind prezentă doar 56 de minute (cele patru dăți în care s-a prezentat la sediul Companiei Naționale „Aeroporturi București” SA pentru a semna condica de prezență).

2. În datele de 04.06.2014 și 19.08.2015, inculpatul Ciobanu Sorinel, în aceeași calitate, și-ar fi semnat propriile decizii de numire în Comitetul consultativ al unei asocieri în participațiune cu două societăți comerciale care desfășoară acte de comerț în interiorul aeroportului Henri Coandă din București, obținând în acest mod un folos patrimonial în cuantum total de 169.422 lei.
În aceeași manieră ar fi procedat și inculpatul Radu Liviu care, la data de 01.10.2013, și-ar fi semnat propria decizie de numire în Consiliul de supraveghere al unei asocieri în participațiune cu aceleași societăți comerciale, demers care s-a soldat cu obținerea de către acesta a unui folos patrimonial în cuantum total de 71.374 lei.

Compania Națională „Aeroporturi București” SA a comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal, împotriva inculpaților Ciobanu Sorinel și Neamțu Cristina Elena, cu suma de 70.857 lei.

În cauză s-a instituit sechestrul asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile deținute de inculpații Neamțu Cristina Elena și Ciobanu Sorinel.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Ilfov, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Foto: Ovidiu Micsik / Inquam Photos

Comentarii


 • … [Trackback]

  […] Read More Information here to that Topic: mainnews.ro/dosarul-angajarilor-fictive-de-la-compania-de-aeroporturi-bucuresti-fostii-directori-generali-dar-si-fosta-consiliera-a-lui-liviu-dragnea-trimisi-in-judecata-de-dna/ […]

 • … [Trackback]

  […] Read More on that Topic: mainnews.ro/dosarul-angajarilor-fictive-de-la-compania-de-aeroporturi-bucuresti-fostii-directori-generali-dar-si-fosta-consiliera-a-lui-liviu-dragnea-trimisi-in-judecata-de-dna/ […]

 • … [Trackback]

  […] Find More on on that Topic: mainnews.ro/dosarul-angajarilor-fictive-de-la-compania-de-aeroporturi-bucuresti-fostii-directori-generali-dar-si-fosta-consiliera-a-lui-liviu-dragnea-trimisi-in-judecata-de-dna/ […]

 • … [Trackback]

  […] Here you will find 86518 additional Information to that Topic: mainnews.ro/dosarul-angajarilor-fictive-de-la-compania-de-aeroporturi-bucuresti-fostii-directori-generali-dar-si-fosta-consiliera-a-lui-liviu-dragnea-trimisi-in-judecata-de-dna/ […]

 • … [Trackback]

  […] Read More Info here to that Topic: mainnews.ro/dosarul-angajarilor-fictive-de-la-compania-de-aeroporturi-bucuresti-fostii-directori-generali-dar-si-fosta-consiliera-a-lui-liviu-dragnea-trimisi-in-judecata-de-dna/ […]

 • … [Trackback]

  […] Find More Info here to that Topic: mainnews.ro/dosarul-angajarilor-fictive-de-la-compania-de-aeroporturi-bucuresti-fostii-directori-generali-dar-si-fosta-consiliera-a-lui-liviu-dragnea-trimisi-in-judecata-de-dna/ […]

 • … [Trackback]

  […] Find More Info here to that Topic: mainnews.ro/dosarul-angajarilor-fictive-de-la-compania-de-aeroporturi-bucuresti-fostii-directori-generali-dar-si-fosta-consiliera-a-lui-liviu-dragnea-trimisi-in-judecata-de-dna/ […]

 • … [Trackback]

  […] Info to that Topic: mainnews.ro/dosarul-angajarilor-fictive-de-la-compania-de-aeroporturi-bucuresti-fostii-directori-generali-dar-si-fosta-consiliera-a-lui-liviu-dragnea-trimisi-in-judecata-de-dna/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW