Monday, June 24, 2024
Jurnalism corect


Dosar penal pentru deșeuri medicale aruncate pe câmp, lângă București. Ministrul Mediului: Toleranța noastră va fi zero

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 12 iunie 2020 Etichete: , , ,

Aruncarea deșeurilor medicale fără respectarea unor norme poate avea consecințe grave. Ministrul Mediului spune că echipamentele și materialele folosite pentru tratarea pacienților cu Covid-19 trebuie colectate separat și trebuie fie incinerate, fie reciclate. Costel Alexe a dat exemplul unui dosar penal deschis recent pentru astfel de deșeuri aruncate pe câmp, în Dobroești.

„Cazul de la Dobroești este absolut revoltător, iar făptașii trebuie pedepsiți pe măsură. Sper ca ancheta să se finalizeze cât mai curând, iar cei care se fac vinovați să plătească în fața legii. Toți cei care se gândesc să aibă acțiuni care să aducă atingere sănătății populației sau mediului trebuie să înțeleagă că toleranța noastră față de ei va fi zero”, a spus ministrul Mediului, Costel Alexe, pentru Digi24.

Ministrul Mediului spune că astfel de deșeuri trebuie colectate separat, după care ulterior trebuie incinerate sau reciclate în fabricile de ciment.

„Atunci când este vorba de deșeuri medicale trebuie să acționăm fără jumătăți de măsură, fără compromisuri și toți cei care se fac vinovați trebuie să plătească. În această perioadă a stării de urgență nu se poate ca astfel de deșeuri, în loc să ajungă la incinerare, au ajuns să fie abandonate pe câmpuri sau pe gropile de gunoi(…)Eu am declarat încă de la începerea stării de urgență că va trebui să fim foarte atenți în această perioadă la tot ceea ce înseamnă deșeuri medicale. Chiar și aseară am spus că tot ceea ce înseamnă măști, mănuși chirurgicale, ele trebuiesc colectate separat și să ajungă să fie ori incinerate ori să fie reciclate la fabricile de ciment, prin procesare. În momentul de față sunt și ONG-uri și operatori retaileri care și-au amenajat locuri speciale unde pot fi colectate aceste măști și ele, evident, vor ajunge la incinerare”, a mai spus Alexe.

IPJ Ilfov a deschis recent un dosar penal pentru nerespectarea măsurilor obligatorii de colectare, tratare, transport, valorificare şi eliminare a deşeurilor periculoase.

Mai mulți saci cu deșeuri medicale au fost găsiți în comuna Dobroești, în apropiere de București, conform Libertatea.

sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW