Tuesday, April 16, 2024
Jurnalism corect


Dosar penal la SIIJ în cazul fetiței din Mehedinți. Licu: Minora nu trebuie să părăsească teritoriul țării/ Ce spune Birchall

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 24 iunie 2019 Etichete: , ,

Procurorul general al României anunță că a fost deschis un dosar penal la Secția pentru Investigarea Magistraților după ce un copil de 8 ani a fost luat cu forța de un procuror de la fostul asistent maternal care îl avea în grijă pentru a fi dus la familia adoptivă. Imaginile au stârnit revoltă în spațiul public, subiectul fiind comentat de mai mulți politicieni și magistrați. Dosarul vizează infracțiunea de abuz în serviciu.

Bogdan Licu: A fost constituit un dosar penal la SIIJ

„În calitate de procuror general, nu tolerez abuzuri nu voi acoperi greşeli. Inca de vineri, la Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie a fost constituit un dosar penal ce are ca obiect cercetarea împrejurărilor prezentate de dvs in mass-media. La această oră, la Craiova a ajuns o echipă formată din procurori şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie. În cadrul dosarului vor fi verificate toate faptele care au condus la această situaţie nefericită. (..) Minora nu trebuie să părăsească teritoriul țării până când nu vor exista garanții depline că aceasta se va face în condiții de siguranță fizică și psihică”, a declarat procurorul general, Bogdan Licu.

Premierul, președintele Senatului, membri ai cabinetului Dăncilă, magistrați, precum și alte persoane publice au comentat subiectul după apariția imaginilor cu fetița. Pe de altă parte, familia adoptivă a prezentat imagini conform cărora fata este bine și se acomodează în noua casă.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova a explicat cum a evoluat acest caz, precizând că asistentul maternal care avea în grijă copilul fusese demis, nu ar fi făcut demersuri pentru a avea prioritate în adopție, deși ar fi putut face acest lucru și ar fi blocat preluarea fetiței de familia adoptive. Dreptul urmare a fost deschis dosar penal pentru sechestrarea minorei, în cadrul acestuia fiind făcută preluarea minorei de către procuror. Mai mult, susțin procurorii, copilei i s-ar fi indus ideea că părinții adoptivi, cu dublă cetățenie, română și americană, îi vor preleva organele.

Ministrul Justiției a criticat gestul procurorului.

„Asemenea gesturi nu mi-as dori să mai văd vreodată în România. Am vorbit cu procurorul general și o să vorbesc și cu SIIJ , poate vorbesc în teritoriu și asemenea situații nu vor mai fi. Cred ca e normal ca pana nu sunt lamurite toate aspectele ca
fetita sa ramana in Romania”, a declarat Ana Birchall.

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW