Monday, July 15, 2024
Jurnalism corect


Dosar penal în Republica Moldova, după apariția imaginilor în care președintele acceptă presupusa mită de la Plahotniuc

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 27 mai 2020 Etichete: ,

Procuratura Generală din Republica Moldova a deschis un proces penal pentru investigarea circumstanțelor și verificarea înregistrării în care președintele Igor Dodon acceptă de la oligarhul Vladimir Plahotniuc o sacoșă, presus a fi cu bani. Procurorii au pornit ancheta în urma denunțurilor formulate de președintele PPDA, Andrei Năstase și deputatul Iurie Reniță, cel care a publicat imaginile.

„Procesul penal a fost inițiat în baza art.274 Cod de procedură penală, procurorii urmând să efectueze o serie de investigații pentru a se decide dacă există în acțiunile protagoniștilor acestui video o bănuială rezonabilă cu privire la elementele constitutive ale vreunei infracțiuni. Procuratura va informa despre măsurile întreprinse şi deciziile adoptate în consecință”, se spune într-un comunicat de presă emis de PG.

Procurorul General e omul președintelui

Cu toate acestea, șansele ca ancheta să avanseze dacă Dodon și PSRM rămân la putere sunt aproape nule. Procurorul General Alexandr Stoianoglo a fost numit în funcție de Igor Dodon, iar de la preluarea mandatului și-a dovedit obediența cu mai multe ocazii.

De altfel, Procuratura condusă de Stoianoglo nu a înregistrat niciun progres în dosarul deschis după ce Dodon a recunoscut în fața lui Plahotniuc că PSRM a primit finanțări din Federația Rusă.

Context

Deputatul Iurie Reniță a publicat imagini din care reiese că președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, ar primi mită de la oligarhul Vladimir Plahotniuc. Filmarea a fost făcută în vara anului 2019, la scurt timp după debarcarea de la putere a Partidului Democrat, condus de Plahotniuc la momentul respectiv.

În imagini apar Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Sergei Iaralov, consilier al liderului PDM. Din discuții reiese că banii ar fi trebuit să fie trimiși prin „Costea” (probabil Constantin Botnari, un apropiat al lui Plahotniuc) către Cornel (probabil Corneliu Furculiță, deputat PSRM, patron de televiziune și apropiat al lui Dodon).

Corneliu Furculiță este născut în Sadova, la fel ca Igor Dodon, și deține companiei Exclusiv Media, la care lucrează Galina Dodon, soția președintelui. Firma deține posturile NTV Moldova, THT Exclusiv TV și ziarul Argumentî i Faktî v Moldove.

Igor Dodon: Un nou episod din același scenariu manipulator al imaginilor trucate

În postare pe Facebook, la scurt timp după apariția imaginilor, Dodon a spus că nu știa ce se afla în respectiva pungă și a acuzat o manipulare. În același timp, președintele a explicat că totul a fost o strategie de-a sa de la momentul respectiv pentru a lăsa impresia unei colaborări cu Plahotniuc.


„Oligarhia continuă să se răzbune pentru faptul că a fost fugărită de la putere în vara anului 2019. Dar tentativele ei de răzbunare trădează doar furia și neputința de a purta o luptă directă și onestă.
Astăzi am asistat la un nou episod din același scenariu manipulator al imaginilor trucate, care au mai fost lansate in luna Iunie a anului trecut. Singurul lucru nou și interesant este relația dintre unionistul Renita și Plahotniuc, care îl folosește pe post de instrument politic și de manipulare și ii livrează imagini prelucrate. A devenit clar că Reniță a fost o conservă oligarhică infiltrată în blocul ACUM, care mai întâi a lovit în integritatea blocului, iar acum face alte servicii pentru oligarhi.
Mai important de remarcat este contextul in care sunt scoase aceste imagini, in ziua când Guvernul a anuntat demararea procedurilor prin care Aeroportul sa fie intors cetățenilor, când procurorii au anunțat ca au avansat in dosarul miliardului și se apropie tot mai mult de coordonatorii politici ai acestui furt, in sfârșit se dau numele concrete ale celor implicați și capete de acuzare foarte clare. Iată de ce apar astăzi aceste imagini trucate.
Am mai spus și anterior ca in discuțiile avute atunci cu Plahotniuc fiecare a avut tactica sa: a mea a fost sa ii dau senzația ca avem o relație de colaborare ca sa întind momentul pana am putut sa acționez deschis și direct și sa scot țara din captivitatea lui. Tactica lui Plahotniuc a fost sa însceneze diferite provocări și pachetele pentru a le filma. Nu cunosc ce era in acel pachet, totul a fost doar o sceneta făcută pentru înregistrare. Sesizez chiar eu public Procuratura Generală sa facă toate verificările și sunt sigur ca vor descoperi falsul și manipularea care stau in spate, așa cum au descoperit și la precedentele imagini,” a scris pe Facebook Igor Dodon.

Ce nu spune Dodon este că în vara lui 2019, la scurt timp după eșecul negocierilor de formare a unei majorități între PDM și PSRM, venită pe fondul intervenției marilor puteri, el susținea varianta alegerilor anticipate, practic singura care care îi mai oferea posibilitatea de a rămâne la putere lui Plahotniuc.

Discuțiile dintre Plahotniuc și Dodon la vremea respectivă erau legate de formarea unei alianțe de guvernare între PDM și PSRM. Până la urmă, planurile au fost dejucare după ce la Chișinău au venit emisarii SUA, Federației Ruse și Uniunii Europene, care au ajutat la formarea unei alianțe PSRM – Blocul ACUM. La scurt timp Vladimir Plahotniuc a fugit în Statele Unite.

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW