Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Dosar penal după protestul de marți, de la Parlament / Două persoane au fost reținute

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 22 decembrie 2021

UPDATE Poliţia Capitalei a anunţat, miercuri, 22 decembrie, că a fost deschis un dosar penal după protestul față de certificatul COVID-19 care a avut loc marți, 21 decembrie, la Palatul Parlamentului.

„În urma protestelor din data de 21 decembrie a.c., când mai mulți protestatari au forțat intrarea în curtea Parlamentului României, s-a constituit un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tulburarea ordinii și liniștii publice, violarea sediului profesional, distrugere și portul fără drept de obiecte periculoase.

În urma cercetărilor efectuate, polițiști ai Direcției Generale de Poliție a Municipiului București sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, au reținut doi bărbați, cu vârste de 23 și 52 de ani, iar astăzi urmează sa fie prezentați magistraților cu propunere legală”, a transmis .

Știrea inițială

Două persoane au fost reținute pentru 24 de ore după protestul față de certificatul COVID-19, care a avut loc marți, 21 decembrie, la Palatul Parlamentului. Este vorba despre un bărbat de 50 de ani, protestatarul suspectat că a vandalizat patru mașini, care a fost reținut marți seara, dar și despre un tânăr de 23 de ani, reținut miercuri, 22 decembrie, potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Tânărul de 23 de ani ar fi forțat poarta Senatului și a fost identificat după analizarea imaginilor video.

Totodată, MAI a anunțat miercuri că au mai fost identificate 211 persoane, „fiind aplicate alte 45 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 24.500 de lei, în conformitate cu prevederile Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările și completările ulterioare”.

Bilanțul sancțiunilor contravenționale aplicate până în prezent: 117 sancțiuni, în valoare totală de 198.800 lei.

„În continuare, se fac verificări pentru identificarea și sancționarea altor persoane care au comis fapte antisociale în contextul sus-menționat”, dă asigurări Ministerul de Interne.

Context

Un protest față de eventuala introducere a certificatului COVID-19 a avut loc marți, 21 decembrie, la Palatul Parlamentului. Protestatarii s-au adunat atât în fața intrării oficiale de la Camera Deputaților, cât și de la Senat, manifestația fiind promovată intens de George Simion, co-președinte al AUR.

În jurul orei 11:00, manifestația a degenerat, când mai mulți protestatari au forțat intrarea în Parlament. Potrivit cronologiei transmise de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), poarta de la intrarea în Senat a cedat, concret s-a rupt încuietoarea, iar astfel, în curtea Palatului Parlamentului au pătruns în jur de 200-300 de persoane, restul persoanelor fiind blocate în exteriorul gardului împrejmuitor de către forțele de ordine.

Jandarmeria a precizat în mai multe rânduri că nu a fost folosită violența și nici echipamentele din dotarea jandarmilor. După câteva ore, manifestanții au plecat spre sediul Guvernului, unde nu au mai avut loc incidente.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *