Sunday, July 25, 2021
Jurnalism corect


Dosar penal după moartea bebeluşului intrat în stop-respirator în timpul botezului. Preotul, audiat de poliţişti / Reacția Patriarhiei Române

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 1 februarie 2021

Polițiștii din Suceava au deschis dosar penal in rem pentru infracțiunea de ucidere din culpă, după moartea bebelușului de șase săptămâni, intrat stop-respirator în timpul slujbei de botez.

„A fost deschis dosar penal pentru ucidere din culpă in rem. Astăzi sau mâine se va face necropsia micuțului pentru a fi stabilită cauza exactă a decesului. (…) Au fost audiați deja preotul și dascălul, urmând să fie audiați și părinții”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, Ionuț Epureanu, pentru Mainnews.ro.

Patriarhia Română: Așteptăm rezultatul anchetei în desfășurare pe care o întreprinde Arhiepiscopia Sucevei

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a declarat pentru Mainnews.ro că Arhiepiscopia Sucevei a deschis o anchetă, în paralel cu ce a autorităților judiciare. Totodată, Bănescu a transmis condoleanțe pentru familia îndurerată.

„Și noi, aici la Patriarhie, așteptăm rezultatul anchetei în desfășurare pe care o întreprinde Arhiepiscopia Sucevei în paralel cu anchetaautorităților judiciare. Noi nu ne putem suprapune cu autoritatea eparhiala de laSuceava. Poziția Patriarhiei e una de profundă compasiune față de familia atât de greu încercată acum șiexprimă sincere condoleanțe acesteia”, a declarat Vasile Bănescu, pentru Mainnews.ro.

Un bebeluș de 6 săptămâni din Suceava, născut prematur, și-a pierdut viața luni dimineață, după ce intrase în stop-respirator în timpul botezului.

Reacția Arhiepiscopiei Suceava

Am primit cu multă durere şi tristeţe în suflet vestea despre pruncul Iustin, de doar şase săptămâni, care a plecat mult prea devreme la Cer, să se alăture îngerilor, în dimineața zilei de 1 februarie 2021.

Ziua care ar fi trebuit să fie una a bucuriei, a îmbrăcării pruncului Iustin în „haină luminoasă”, s-a preschimbat într-o zi a suferinței pentru părinții, nașii, familia şi comunitatea sa, care i-au așteptat cu nerăbdare venirea în lume. În acest moment de tulburare pentru toţi cei ce în loc de haine de sărbătoare vor îmbrăca haine cernite, inclusiv pentru preotul slujitor, ne este greu să înţelegem de ce Dumnezeu a îngăduit această încercare grea.

În tratatul său „Despre copiii care mor timpuriu”, Sfântul Grigorie de Nyssa oferă mai multe răspunsuri, subliniind că orice făptură creată vine de la Dumnezeu, Care se îngrijeşte de existenţa acesteia, fie ea mai lungă sau mai scurtă. Iar dacă îngăduie curmarea unei vieţi înainte de vreme, după mintea omenească, este pentru că, în preştiinţa Sa, Dumnezeu nu vrea să îl priveze pe prunc de vreuna din binecuvântările Sale, ştiut fiind faptul că omul este înzestrat cu multe daruri, pe care are însă libertatea să le folosească precum consideră.

Nu există cuvânt şi nici faptă care să şteargă lacrimile şi să aline acum inimile frânte ale părinţilor şi rudelor, însă le suntem alături în acest moment deosebit de greu şi ne rugăm cu stăruinţă Mult Milostivului Dumnezeu să îi întărească, să îi mângâie şi să tămăduiască această rană, împreună cu pruncul Iustin, care de acum îi va veghea din preajma tronului Părintelui ceresc.

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a luat deja legătura cu preotul slujitor și cu cei prezenți, pentru a stabili circumstanțele în care s-a petrecut această tragedie și a decide măsurile necesare.

Dincolo de acestea, înălţăm rugăciune smerită către Dumnezeu, Care ne-a certat prin această întâmplare, pentru a ne lumina mintea şi a îndrepta viața noastră, rostind împreună cu Apostolul: „O, adâncul bogăţiei şi al înţelepciunii şi al ştiinţei lui Dumnezeu! Cât sunt de necercetate judecăţile Lui şi cât sunt de nepătrunse căile Lui! Căci cine a cunoscut gândul Domnului sau cine a fost sfetnicul Lui?” (Romani 11, 33-34)”, este un comunicat de presă transmis de Arhiepiscopia Sucevei.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW