Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Dosar penal deschis la Parchetul General, după ce AUR ar fi minimalizat Holocaustul / UPDATE Claudiu Târziu: O coincidență stranie. Respingem orice acuzație de extremism și antisemitism

By Matthew Garvey , in Justitie Politic Stirile zilei , at 10 ianuarie 2022

UPDATE Claudiu Târziu, co-președinte AUR, a respins acuzațiile Parchetului General, precizând că partidul pe care îl reprezintă nu a susținut „în nicio clipă, prin niciun cuvânt” minimalizarea Holocaustului.

În acea frază de final, concluzivă, ne-am exprimat că există tendința de a ideologiza, de a face din învățământul românesc un soi de experiment ideologic asupra copiilor, prin introducerea unor teme minore ca educația sexuală, forțat în trunchiul comun, în materiile obligatorii ale școlarilor. Sau, acest cuvânt este esențial, pentru că desparte subiectele, să fie pe înțelesul tuturor, sau forțează predarea istoriei evreilor la nivel de materie de trunchi comun, obligatorie, în condițiile în care ar putea fi tratată în niște lecții în istoria mare pe care o studiază copiii din România”, a declarat Claudiu Târziu, pentru Main News.

Liderul AUR a mai precizat că partidul are membri din toate minoritățile naționale recunoscute în țară și că respinge orice tip de extremism politic, acuzându-l pe deputatul PNL, Alexandru Muraru, că ar încerca să „facă orice pentru a transforma AUR într-un exemplu de antisemitism în România”.

Ne transformă în dușmani publici, ne pune la stâlpul infamiei, ne numește extremiști și antisemiți și, astfel, ne scoate de pe scena publică. Tot anul trecut cu asta s-a ocupat. Dânsul, în calitate de consilier al premierului pe probleme de extremism, antisemitism și așa mai departe, nu a avut altă preocupare tot anul trecut înafară de AUR. Ne delimităm absolut de orice fel de exces politic, respingem orice acuzație care ni se aduce de extremism și antisemitism, nu s-a pus problema să minimalizăm sau să negăm Holocaustul”, a adăugat senatorul.

Totodată, Claudiu Târziu și George Simion susțin că autosesizarea Parchetului General ar fi „o coincidență stranie”.

O fi coincidență că astăzi s-a sesizat din oficiu Parchetul General pentru comunicatul AUR după ce aseară i-am acuzat pe frații Muraru într-o emisiune televizată că au luat parte, în tinerețe, la activități legionare?!”, a scris George Simion, pe Facebook.

Știrea inițială

Parchetul General a anunțat luni, 10 ianuarie, că a deschis un dosar penal, după ce AUR a numit istoria Holocaustului drept „temă minoră”, într-un comunicat prin care partidul se opunea introducerii materiei în școli. 

Cercetările se desfășoară, în acest moment, in rem, de către Secția de urmărire penală și criminalistică, pentru infracțiunea de „minimalizare în mod evident, prin orice mijloace, în public, a holocaustului ori a efectelor acestuia”.

Dosarul penal a fost deschis după ce AUR a postat un comunicat prin care cerea Ministerului Educației să introducă istoria pe lista Olimpiadelor naționale care vor fi desfășurate în anul 2022.

(…)în ultimii ani, se constată o acțiune sistematică de subminare a calității învățământului din România prin ridicarea la rangul de ‘materii’ a unor teme minore sau care pot face obiectul unor simple lecții în cadrul materiilor existente (ex. educație sexuală, istoria Holocaustului, etc.), în paralel cu reducerea importanței acordate materiilor fundamentale pentru formarea noilor generații: științele exacte, Limba și literatura română, Istoria națională”, arată AUR în comunicatul menționat.

Comunicatul AUR a atras reacții inclusiv din partea Ambasadorului Israelului la București, David Saranga, care a condamnat „vehement atitudinea și afirmațiile jignitoare”.

Am susținut constant că informarea justă și obiectivă asupra ororilor care s-au petrecut în timpul Holocaustului din #România este necesară pentru a evita ca astfel de tragedii să se repete. Noua generație trebuie sa cunoască în profunzime aceasta pagină neagră din istoria omenirii, astfel încât să înțeleagă că antisemitismul, xenofobia și intoleranța nu își au locul în societatea de astăzi și că acestea contravin valorilor democratice și europene însușite de România. Legea privind introducerea disciplinei şcolare „Istoria Evreilor. Holocaustul”, adoptată de Parlamentul României și promulgată recent de Președintele Klaus Iohannis, oferă elevilor prilejul de a înțelege acest episod crunt, dar și importanța compasiunii”, a transmis ambasadorul Israelului în România marți, 4 ianuarie.

Sursă foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *