Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Dosar penal deschis de Parchetul General, după scandalul provocat de Șoșoacă la un centru de vaccinare

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 10 septembrie 2021

Un grup de protestatari condus de senatorul Diana Șoșoacă a blocat accesul într-un centru de vaccinare din județul Iași, scandal ce a perturbat activitatea centrului pentru 2 ore. Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului General a deschis un dosar penal in rem pentru zădărnicirea combaterii bolilor și tulburarea ordinii și liniștii publice, potrivit unui răspuns acordat vineri, 10 septembrie, la o solicitare Main News.

Săptămâna trecută, senatorul Diana Șoșoacă, împreună cu un grup de susținători, au blocat procesul de vaccinare din comuna Răchiteni, din județul Iași, aflată în scenariul roșu, din cauza numărului ridicat de cazuri COVID-19.

Vorbiți cu un reprezentant al poporului român, care sunt efectele adverse ale vaccinului anti COVID-19? Dar de ce vă e așa greu să spuneți care sunt efectele adverse? De ce nu vreți doamna doctor?”, îi cererea Diana Șoșoacă doctorului de la Centrul de vaccinare din Răchiteni, în timp ce transmitea live pe Facebook.

Parchetul General a transmis Main News că a deschis joi, 9 august, un dosar penal in rem pentru zădărnicirea combaterii bolilor și tulburarea ordinii și liniștii publice, în urma scandalului de la centrul de vaccinare din Răchiteni.

Vă comunicăm că la nivelul Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, urmare a sesizării din oficiu a organelor de poliție precum și a formulării unei plângeri de către o instituție publică, a fost înregistrat la data de 9.09.2021 un dosar penal privind evenimentele de la Răchiteni, în care se efectuează cercetări in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art. 352 din Codul Penal și de tulburarea ordinii și liniștii publice, prev. de art. 371 din Codul Penal”, este răspunsul Parchetului General, la solicitarea Main News.

Reacția CNCAV

Comitetul Național pentru Coordonarea Activităților privind Vaccinarea (CNCAV) a reacționat miercuri, 8 august, când a transmis că dezaprobă acțiunile care aduc atingere derulării procesului de vaccinare.

Este regretabil faptul că se încearcă aducerea campaniei de vaccinare într-o zonă a speculațiilor, a răspândirii de informații false, acuzații nefondate și calomnierea cadrelor medicale implicate în procesul de vaccinare a populației. Astfel de fapte se produc în contextul creșterii considerabile a ratei de infectare în rândul populației și a efortului depus în tot acest timp pentru susținerea ritmului de vaccinare la nivel național”, se arăta într-un comunicat de presă transmis de CNCAV.

CNCAV încurajează sesizarea instituțiilor abilitate în cazul persoanelor care încearcă să blocheze procesul de vaccinare și pun în pericol siguranța personalului sanitar.

Aceste situații pot genera reale prejudicii morale și profesionale specialiștilor din domeniul sănătății, dar și cetățenilor care aleg vaccinarea, soluția sigură și eficientă pentru ajungerea la normalitate”, potrivit sursei citate.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *