Tuesday, August 9, 2022
Jurnalism corect


Doi suspecți reținuți în dosarul cu deșeuri deschis după poluarea abundentă înregistrată duminică în Capitală / Alte 20 de persoane au fost duse la audieri

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 4 martie 2020 Etichete: , , , , ,

În urma perchezițiilor care au avut loc, marți dimineață, la două societăți comerciale și la mai multe persoane fizice din București, Giurgiu și Ilfov, într-un dosar penal care vizează „infracțiuni ce aduc atingere mediului”, oamenii legii au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 ore pentru doi suspecți.

Este vorba despre un dosar deschis ca urmare a faptului că duminică spre luni dimineață au fost înregistrate valori anormal de mari ale poluării în Capitală după ce o cantitate considerabilă de deșeuri a fost incinerată, potrivit ministrului Mediului.

Doi suspecți au fost reținuți în acest dosar, urmând să fie prezentați în fața magistraţilor cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

De asemenea, 20 de persoane au fost conduse la sediul Poliţiei Capitalei pentru audieri.

Mai mult, la propunerea organelor de cercetare penală, a fost dispusă și măsura sechestrului asigurător până la concurența sumei de 6.000.000 lei. Suma reprezintă prejudiciului cauzat prin reconstrucție ecologică.

Nouă percheziții domiciliare au loc în București, Giurgiu și Ilfov, într-un dosar penal care vizează. Cercetările au vizat activitatea a două firme și a mai multor persoane care ar fi colectat, transportat, deversat și îngropat deșeuri în locuri neautorizate. Prin faptele săvârșite, cei în cauză au provocat „prejudicii semnificative asupra mediului”, potrivit Poliției Capitalei.

„În cursul anului 2019, poliţişti ai Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti –  Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice au declanşat verificări cu privire la activitatea unor persoane fizice şi juridice despre care existau indicii cu privire la săvârșirea infracţiunilor de colectarea, transportul, valorificarea sau eliminarea de deșeuri, inclusiv supravegherea acestor operațiuni și întreținerea ulterioară a spațiilor de eliminare, precum și acțiunile întreprinse de brokeri în procesul de gestionare a deșeurilor, cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniu, care pot provoca decesul ori vătămarea gravă a unei persoane sau un prejudiciu semnificativ adus mediului și deversarea, emiterea sau introducerea cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniu, a unei cantități de materiale  în aer sau sol care pot provoca decesul ori vătămarea gravă a unei persoane sau un prejudiciu semnificativ adus mediului, aşa cum este prevăzut în Legea nr. 101/2011 rep. pentru prevenirea şi sancţionarea unor fapte privind degradarea mediului”, transmit anchetatorii.

Potrivit autorităților, „în perioada iunie – decembrie 2019, administratorii a 2 societăți comerciale  și o persoană fizică au dispus colectarea, transportarea și  deversarea sau îngroparea unor cantități însemnate de deșeuri în locuri neautorizate, provocând prejudicii semnificative mediului”.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

 

 

 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW