Friday, July 26, 2024
Jurnalism corect


Doi pro-ruși radicali, în turul secund al alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei

By Vîrban Robert , in Republica Moldova Stirile zilei , at 1 mai 2023 Etichete: , , , ,

Evghenia Guțul, candidata Partidului Șor, și Grigorii Uzun, independent susținut de Partidul Socialiștilor, se vor duela în turul secund al alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, regiune semiautonomă a Republicii Moldova, locuită preponderent de etnici turci rusificați, relatează ZDG.md.

Datele preliminare arată că pentru candidata Partidului „Șor” au votat 14.836 (26,41%) de alegători, în vreme ce pentru candidatul susținut de socialiști și-au dat votul 14.849 (26,43%) de alegători. Marele învins este Victor Petrov, care a înregistrat doar 9.123 de voturi (16,24%).

Miza scrutinului nu este doar una locală, rezultatul acestuia fiind extrem de important pentru modul în care Moscova își va orienta sprijinul către formațiunile pro-ruse de la Chișinău, PSRM și Partidul Șor. În plus, alegerea unui pro-rus radical, ceea ce se profilează, va crea tensiuni cu autoritățile centrale și ar putea alimenta curentul separatist, încă prezent în regiune.

Surprinzătoarea aparent, accederea în turul secund din partea Partidului Șor a Evgheniei Guțul, o figură practic necunoscută înaintea alegerilor, nu face decât să confirme ascensiunea acestui partid, al cărui fondator a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare. Partidul Șor a fost principalul organizator al manifestațiilor desfășurate în ultimele luni în Republica Moldova, susținute de Moscova, prin care se urmărea înlocuirea guvernării de la Chișinău.

Grigorii Uzun a fost anterior deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei și deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea Partidului Socialiștilor. Deși candidează independent, simbolul lui Grigorii Uzun este asemănător cu cel al PSRM care și-a anunțat oficial susținerea pentru acesta.

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW