Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Documente secrete dezvăluie planurile Hamas pentru implicarea Iranului și Hezbollah în atacurile din 7 octombrie / Reacția Iranului la ONU

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 13 octombrie 2024 Etichete: , ,

La un an după atacurile din 7 octombrie 2023, care au dus la moartea a 1.200 de persoane în Israel, documentele obținute de armata israeliană și analizate de New York Times oferă o imagine mai clară asupra planificării detaliate și îndelungate a acestor evenimente, informează AFP. Potrivit relatărilor, Hamas ar fi discutat anterior cu Iranul și Hezbollahul despre posibilitatea coordonării unor acțiuni, însă misiunea Iranului la ONU a negat această informație.

Timp de peste doi ani, liderul Hamas Yahya Sinwar a organizat întâlniri cu comandanți de rang înalt pentru a pregăti un atac devastator asupra Israelului, intenționând să destabilizeze statul evreu. Procesele-verbale ale acestor întâlniri arată că Hamas a încercat să atragă sprijinul Iranului și al Hezbollahului pentru a se alătura atacului sau pentru a iniția un conflict mai amplu ulterior. Inițial planificate pentru toamna lui 2022, atacurile au fost amânate în speranța formării acestei alianțe.

În iulie 2023, Hamas ar fi avut o întâlnire cu un oficial iranian de rang înalt, care și-ar fi exprimat susținerea pentru plan, dar a precizat că este nevoie de timp pentru pregătiri. De asemenea, liderii Hamas doreau să discute cu Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah, dar nu există informații clare dacă această întâlnire a avut loc înainte de asasinarea lui.

Conform proceselor-verbale, Hamas a urmărit să submineze relațiile dintre Israel și Arabia Saudită, aflate în pragul unui acord istoric, și să se opună ocupației din Cisiordania și controlului israelian asupra Moscheii Aqsa. În plus, gruparea a evitat confruntările directe cu Israelul din 2021 pentru a nu da semnale care să alerteze statul evreu cu privire la planurile lor.

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW