Friday, April 12, 2024
Jurnalism corect


Ce documente sunt necesare pentru înscrierea copiilor la clasa pregătitoare în 2024

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 26 martie 2024

Proiectul metodologiei de înscriere în învățământul primar stipulează că părinții copiilor care împlinesc 6 ani până în 31 august pot solicita amânarea înscrierii la clasa pregătitoare cu un an, în anumite circumstanțe justificate. În plus, copiii care nu au beneficiat de grupele mare și mijlocie, din anumite motive, pot fi înscriși direct la clasa pregătitoare.

Potrivit Edupedu.ro , la cererea scrisă a părinților/reprezentantului legal, în cazuri justificate, înscrierea în clasa pregătitoare a copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august a anului în care se face înscrierea poate fi amânată cu maximum un an. Nu se precizează însă care ar fi cazurile justificate și cum pot fi dovedite.

În plus, chiar dacă grupele mare și mijlocie sunt obligatorii, pot fi înscriși la clasa pregătitoare și copiii care nu au fost la grădiniță din “lipsa infrastructurii la nivel local sau au avut domiciliul temporar în străinătate”.

Începând cu data de 25 martie, școlile sunt obligate să afișeze numărul de locuri disponibile și clase pregătitoare alocate, inclusiv pe site-urile proprii și pe cel al inspectoratului școlar județean.

Cererile de înscriere pot fi depuse prin email, poștă sau la sediul școlii.

Condiții pentru înscrierea la clasa pregătitoare

Conform metodologiei actuale, părinții ai căror copii au absolvit învățământul preșcolar și care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august inclusiv sunt obligați să îi înscrie în învățământul primar.

Pentru motive întemeiate, cum ar fi: boala, lipsa infrastructurii la nivel local, domiciliul temporar în străinătate, se pot înscrie în clasa pregătitoare și copiii care nu au urmat învățământul preșcolar.

Copiii care împlinesc vârsta de 6 ani între 1 septembrie și 31 decembrie inclusiv au posibilitatea să se înscrie în învățământul primar, la clasa pregătitoare, cu condiția ca nivelul lor de dezvoltare să fie adecvat.

Pentru copiii care au frecventat grădinița, înscrierea în clasa pregătitoare se realizează la cererea scrisă a părinților, având la bază recomandarea emisă de instituția de învățământ preșcolar.

În cazul copiilor care nu au urmat învățământul preșcolar, recomandarea este emisă de către Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) sau de către Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională (CMBRAE), sau de o altă structură desemnată de către Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) sau Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) în acest scop.

Părinţii ai căror copii împlinesc în anul curent vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie inclusiv care nu optează pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare pentru următorul an şcolar sau ai celor al căror nivel de dezvoltare nu este corespunzător pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare vor fi consiliaţi în vederea înscrierii copiilor la grădiniță, în grupa mare.

Actele necesare pentru procedura de înscriere în învăţământul primar

Înscrierea în învăţământul primar se face prin depunerea unei cereri-tip de înscriere însoţite de documente justificative, potrivit metodologiei.

Cererea-tip de înscriere se poate completa online, transmite prin e-mail, prin poştă sau se poate depune la secretariatul unităţii de învăţământ la care părintele doreşte înscrierea copilului, în perioada prevăzută de Calendarul înscrierii în învăţământul primar.

În cazul în care cererea de înscriere este completată online sau transmisă prin e-mail sau poștă, părintele trebuie să trimită unității de învățământ o declarație-tip pe propria răspundere, conform anexei nr. 3 din metodologie, privind veridicitatea informațiilor completate în cerere.

În cazul în care cererea de înscriere și documentele justificative sunt depuse direct la unitatea de învățământ, verificarea și validarea datelor introduse sunt efectuate în prezența părintelui și a cel puțin unui membru al comisiei de înscriere, conform programării realizate de către unitatea de învățământ.

Pe durata perioadei stabilite conform Calendarului înscrierii în învățământul primar, conducerea unității de învățământ asigură prezența unui număr adecvat de persoane din comisia de înscriere și stabilește un program de lucru flexibil, inclusiv în ture de dimineață și după-amiază, în intervalul orar 8:00 – 18:00 (de luni până joi) și 8:00 – 17:00 (vineri), pentru a facilita participarea părinților la procedurile de completare și validare a cererilor-tip de înscriere.

Sunt 2 etape de înscriere, la încheierea fiecărei etape, listele candidaților înmatriculați sunt afișate la fiecare unitate de învățământ și pe site-ul inspectoratului școlar. De asemenea, locurile disponibile la toate unitățile de învățământ sunt afișate pentru informarea părinților.

 

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

 

 

 

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW