Saturday, February 24, 2024
Jurnalism corect


DOCUMENT – România a implementat mai puțin de jumătate dintre recomandările GRECO / Kovesi: Apărarea statului de drept, esenţială

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 3 iunie 2020 Etichete: , ,

România a implementat mai puțin de jumătate dintre recomandările Grupului de state împotriva corupției (GRECO), potrivit raportului anual al forului. În același document apare și un articol scris de Laura Codruța Kovesi, în calitate de șef al Parchetului European. Aceasta atrage atenția asupra necesității apărării statului de drept.

În 2019, procentul implementării totale a recomandărilor GRECO în țara noastră este 37,5%. De asemenea, 25% dintre recomandări au fost implementate partial, în vreme ce peste 37%, deloc.


Sursă grafic: raportul GRECO

Kovesi: Apărarea statului de drept, vitală pentru UE

În articolul publicat în cadrul raportului în calitate de șef al noului Parchet European (EPPO), Laura Codruța Kovesi susține că statul de drept este una dintre valorile fundamentale ale Uniunii Europene, prin urmare apărarea sa şi tragerea la răspunde a celor care încalcă legea sunt vitale în menţinerea legitimităţii UE.

„Pentru a-şi îndeplini pe deplin misiunea, EPPO va trebui să fie total independent, să acţioneze doar în interesele UE, fără a primi comenzi de la autorităţile europene sau nationale”, susține Kovesi.
Fosta șefă a DNA subliniază că experiența de procuror-șef al parchetului anticorupție din România o ajută să cunoască provocările EPPO.

”O altă provocare semnificativă, mai urgentă, va fi garantarea că EPPO are suficiente resurse pentru a-şi îndeplini rolul”, a mai spus Kovesi.

Dacă nu vor fi găsite soluții, EPPO riscă să ajungă o instituție în mare parte formală, a mai spus fosta șefă a DNA.
GRECO este Grupul de state împotriva corupţiei din cadrul Consiliului Europei.

Organismul a fost înființat în 1999, cu scopul de a urmări dacă statele membre respectă standardele anticoruptie.

Citește raportul GRECO AICI

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW