Sunday, May 19, 2024
Jurnalism corect


DOCUMENT Restricțiile, relaxate de CNSU pentru sărbători: Fără interdicții de circulație pe timpul nopții, program prelungit pentru magazine și restaurante

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 7 decembrie 2021

Interdicția de circulație pe timpul nopții va fi eliminată, intervalul orar în care agenții economici pot funcționa va fi prelungit până la ora 22, iar masca va fi obligatorie doar în spații deschise aglomerate, sunt principalele măsuri propuse marți, 7 decembrie, de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU). 

În noaptea dintre 24 și 25 decembrie și în cea dintre 31 decembrie și 1 ianuarie, restaurantele vor putea fi deschise fără să aibă programul restricționat.

În schimb, clienții vor putea ocupa până la 50% din capacitatea totală a spațiului, doar dacă prezintă certificatul COVID, ce atestă vaccinarea, testarea negativă sau trecerea prin boală.

Situația noastră acum este mai bună decât acum 2-3 săptămâni, iar după mai multe discuții s-a ajuns la implementarea unor măsuri(…)care vor modifica restricțiile care au fost până la acest moment”, a spus Raed Arafat, la finalul ședinței CNSU de marți.

Măsurile propuse de CNSU vor fi analizate în ședința de Guvern de miercuri.

Principalele măsuri propuse de CNSU, anunțate de Raed Arafat: 

– Se propune în cadrul acestei hotărâri eliminarea interdicției de circulație a persoanelor în cursul nopții.

– Crește intervalul orar de la 21 la 22 pentru toți agenții economici, magazine, restaurante, activitate economică ce se închidea inițial la 21.

– Se elimină obligativitatea purtării măștii în spații deschise, rămâne în spații aglomerate.

– Permiterea accesului în mall-uri, magazine mari, inclusiv cele care nu sunt esențiale, se va permite nu numai persoanelor vaccinate și trecute prin boală, dar și persoanelor care sunt testate cu un test PCR de 72 de ore sau antigen de 48 de ore.

– La magazinele mai mici de 200 de mp, nu va fi necesară prezentarea unor documente care atestă statusul de vaccinat/trecut prin boală/testat, dar vor trebui să stabilească numărul maxim de persoane care pot să intre în magazin concomitent, la 200 mp pot fi simultan maxim 50 de persoane.

– Toate activitățile care erau limitate la 30% vor fi permise la 50%: cinema, teatre, activități sportive.

– Noaptea de 24 spre 25 decembrie și 31 decembrie spre 1 ianuarie nu vor fi restricții referitoare la ora până la care vor fi deschise restaurantele sau vor fi funcționali operatorii economici, pot fi pe deschise pe toată noaptea, dar cu limitare la 50% și certificat verde.

-Se permite să fie activități specifice nopții de anul nou, dar organizatorii au responsabilitatea să se asigure că se respectă măsurile de sănătate publică.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW