Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Document prezentat de un fost premier al Albaniei: Florian Coldea a fost consilier pe probleme de securitate al Guvernului de la Tirana

By Vîrban Robert , in Justitie Politic Stirile zilei , at 16 iunie 2024

Fostul premier al Albaniei, Sali Berisha, aflat în prezent în arest la domiciliu, a publicat sâmbătă un document din care reiese că generalul în rezervă al SRI Florian Coldea ar fi ocupat funcția de consilier extern al Guvernului de la Tirana, condus de Edi Rama.

Datat 11 septembrie 2023, documentul în menționează pe Coldea în rolul de „consilier extern pe probleme de securitate”. Alături de el apar numele altor doi oficiali Lars-Hendrik Roller, consilier extern pe probleme financiare, și Simonetta Dellomonaco, consilier extern pentru cultură.

Într-un răspuns transmis publicației BIRN, biroul de presă al Guvernului Albaniei a confirmat că Florian Coldea a fost contractat pe post de consilier pentru securitate, fără a menționa dacă fostul prim adjunct al SRI mai ocupă în prezent acest rol.

„A oferit un ajutor valoros cu sfaturile sale pentru consolidarea instituțiilor de securitate”, se arată în răspunsul transmis către BIRN.

Florian Coldea, plasat sub control judiciar de DNA

Direcția Națională Anticorupție a decis punerea sub acuzare a fostului prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, fostului șef al Direcției juridice a SRI, Dumitru Dumbravă, avocatului Doru Trăilă, și a lui Dan Tocaci. Cei patru sunt cercetați penal pentru trafic de influență, după ce ar fi primit bani de la omul de afaceri Cătălin Hideg pentru ca acesta să obțină o sentință mai blândă într-un dosar penal.

Potrivit DNA, în perioada martie 2023 – aprilie 2024, Coldea, Dumbravă și Trăilă i-ar fi pretins lui Hideg suma de 700.000 euro plus TVA, în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că ar avea influență asupra unor magistrați din cadrul unor instanțe de judecată și că i-ar putea determina pe aceștia pronunțe hotărâri favorabile martorului într-un dosar penal în care acesta era judecat. După mai multe negocieri, arată procurorii, cei trei i-ar fi redus lui Hideg suma cerută la 600.000 euro plus TVA, iar plata urma să se facă în trei tranșe egale. În urma acestei înțelegeri, susține DNA, Hideg ar fi făcut o plată parțială de aproximativ 100.000 de euro. Banii ar fi fost mascați sub aparența prestării unor servicii juridice și de consultanță.

Profituri uriașe pentru firmele lui Coldea

După ce a fost nevoit să se pensioneze, Florin Coldea și-a început o prosperă carieră de om de afaceri. În anul 2020, alături de generalul (r) Dumitru Cocoru, și-a înființat firma SC Strategic Sys SRL. În doar patru ani de activitate, societatea a înregistrat un profit uriaș de 12,3 milioane de lei, adică mare parte din cifra de afaceri.

Alături de același Dumitru Cocoru, Coldea a înființat în 2021 o altă firmă, denumită Strategic Assets SRL. Povestea s-a repetat și în acest caz. 4,7 milioane de lei profit în doar trei ani de activitate, adică peste 90% din cifra de afaceri.

Sursa foto: Inquam Photos / Mălina Norocea

Comentarii