Monday, May 20, 2024
Jurnalism corect


DOCUMENT Ordonanța de Urgență care va permite împușcarea urșilor agresivi în anumite situații, prezentată în ședința de Guvern / Ministrul Mediului: Scopul este salvarea vieților omenești

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 8 iulie 2021

Ordonanța de urgență care ar urma să permită autorităților să intervină gradual, în funcție de situație, în cazul în care este semnalată prezența unui urs agresiv într-o zonă populată, a fost prezentată în primă lectură în cadrul ședinței de Guvern de joi. 

Propunem o procedură de intervenție imediată în cazul în care, în zonele locuite, există un pericol iminent la adresa siguranței și sănătății persoanelor care locuiesc în acele localități(…)Scopul acestei OUG este salvarea vieților omenești și salvarea bunurilor create de om, valori esențiale care trebuie protejate de instituțiile statului”, a declarat ministrul Mediului, la finalul ședinței de Guvern de joi.

Tanczos Barna a precizat că proiectul de Ordonanță de Urgență conține definiția unor termeni ce ar trebui să clarifice modalitățile de intervenție, iar discuțiile și interpretările să fie reduse la minim.

Cine face parte din echipa de intervenție

„a) primarul/viceprimarul unității administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul, desemnat în comitetul local de situații de urgență conform art. 12 alin. (2) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență;
b) personal al unităţilor şi/sau subunităţilor specializate de jandarmi competente teritorial, aflat în serviciu în zona unde a fost semnalată prezența exemplarului de urs;
c) personalul tehnic de specialitate angajat al Gestionarului, care a încheiat contract de permanență cu unitatea administrativ-teritorială pentru asigurarea serviciilor de specialitate prevăzute de prezenta Ordonanță de urgență;
d) medicul veterinar împuternicit”, se arată în proiectul de OUG.

Cum se va realiza intervenția

Intervenția asupra exemplarelor de urs se va efectua gradual, prin următoarele metode, potrivit proiectului de OUG.

a) îndepărtarea prin diverse mijloace;
b) tranchilizare și relocare;
c) extragere prin eutanasiere sau împușcare

Decizia privind alegerea uneia din metodele prevăzute la alin. (1) este luată prin votul majorității echipei de intervenție și se consemnează în Raportul evenimentului prevăzut la art. 7 alin. (1) din prezenta Ordonanță de urgență”, potrivit sursei citate.

– Intervenţia asupra exemplarelor de urs aflate în intravilanul localităților se efectuează gradual, începând cu metoda îndepărtării.

– În cazul în care exemplarul îndepărtat prin alungare revine în mod repetat, echipa de intervenție procedează la intervenţia prin tranchilizare si relocarea acestuia. Tranchilizarea este efectuată de către medicul veterinar împuternicit, cu sprijinul personalului tehnic de specialitate al Gestionarului.

– Marcarea şi monitorizarea exemplarelor tranchilizate şi relocate se realizează prin montarea unor colare GPS. Montarea colarelor se face în limita bugetului și a stocurilor prevăzute în acest sens la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

– Extragerea ursului prin eutanasiere sau împușcare se face în următoarele situații:

a) dacă intervențiile prin metoda îndepărtării și tranchilizării/relocării nu dau rezultate;
b) daca siguranţa şi securitatea cetăţenilor sau a bunurilor de orice fel aparţinând acestora sunt puse in pericol;
c) dacă siguranţa şi securitatea membrilor echipei de intervenţie sunt puse în pericol;
d) în cazul în care exemplarul în cauză este rănit în cursul acțiunii de intervenție și nu sunt identificate alte soluții conform prezentei Ordonanțe de urgență;
e) dacă exemplarul în cauză este prins într-o capcană neautorizată și nu sunt identificate alte soluții conform prezentei Ordonanțe de urgență;
f) dacă exemplarul în cauză prezintă răni incompatibile cu viața.

Tranchilizarea și eutanasierea vor fi efectuate de medicul veterinar împuternicit, cu ajutorul echipei de intervenție. Arma de vânătoare poate fi folosită exclusiv de personalul tehnic de specialitate angajat al Gestionarului sau de către personalul Gărzii forestiere.

– În cazul exemplarelor de sex feminin, intervenția se va efectua cu precădere prin metoda îndepărtării sau prin metoda tranchilizării/relocării; în cazul extragerii prin împușcare a unui exemplar de sex feminin cu pui, puii vor fi relocați de urgență în cadrul unor centre de reabilitare sau adăposturi autorizate.

Textul complet al OUG poate fi consultat aici: 

Sursă foto: Ministerul Mediului

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW