DOCUMENT Dezvăluiri din dosarul fostului șef de la Crimă Organizată, trimis în judecată pentru instigare la șantaj și răpire: Amenințări cu arma în trafic, filaj din apartamente închiriate, dispozitive GPS montate pe mașini | „Crezi că dacă ajungi acasă și îți închizi telefonul noi nu știm ce faci și cum faci”
Urmărire în trafic și amenințare cu arma, apartamente închiriate pentru filaj, dispozitive de urmărire pe mașini – sunt doar câteva dintre acuzațiile lansate de DIICOT în dosarul lui Liviu Șipoș, un personaj cunoscut în lumea investigațiilor din Cluj, fost șef al Serviciului Antidrog din cadrul B.C.C.O. Cluj-Napoca. În rechizitoriul obținut de Main News, procurorii DIICOT descriu, cu lux de amănunte, cum ar fi acționat gruparea pe care ar fi condus-o fostul om al legii.
Nu oricine ajungea în vizorul grupării. Procurorii spun că erau vizate persoane bănuite de implicarea în trafic internațional de droguri.
„Inculpatul Șipoș Liviu era cel care identifica potențiali oameni de afaceri, iar ulterior îi coordona pe inculpații (…) și (…) să monteze pe autovehiculele persoanelor vătămate dispozitive de urmărire de tip baliză/dispozitive GPS, unele dintre acestea având și funcția de microfon prin care se putea realiza ascultarea și înregistrarea discuțiilor purtate de către persoanele vătămate”, potrivit documentului.
Anchetatorii spun că fostul șef al structurii din cadrul MAI și-ar fi folosit experiența profesională pentru a-i învăța pe membrii grupării să se protejeze de eventuale anchete.
„Având în vedere experiența profesională dobândită în anii în care și-a desfășurat activitatea în cadrul structurilor operative ale M.A.I. inculpatul Șipoș Liviu i-a instruit periodic pe inculpații (…) și (…) în vederea adoptării, în mod constant, a unor măsuri de contracarare a unor eventuale acțiuni derulate de organele de urmărire penală și care să îi vizeze. În acest scop membrii grupării au comunicat în permanență în timpul activităților de supraveghere îndreptate împotriva persoanelor vătămate, comunicându-și eventuale autoturisme suspecte care se interpuneau între autovehiculele membrilor grupării și cele conduse de persoanele vătămate și de asemenea au procedat la verificarea autovehiculelor pe care le foloseau pentru a identifica eventuale mijloace tehnice de monitorizare”, se mai arată în document.
„La hală este bătaia peștelui”
Procurorii descriu și cum s-ar fi pus bazele afacerii ilegale.
„În ceea ce privește activitatea de constituire a grupului infracțional organizat, se reține faptul că, potrivit declarației inculpatului (…), după ce acesta a revenit în România, inculpatul Șipoș Liviu i-a spus că ”La hală este bătaia peștelui”, cu privire la faptul că persoana vătămată * și asociații acestuia, respectiv persoanele vătămate * și * desfășoară activități de trafic de droguri la sediul societăților comerciale. (…) Potrivit declarației inculpatului (…), înțelegerea cu inculpatul Șipoș Liviu era ca cei doi să investească bani și timp pentru a afla date despre activitatea de trafic de droguri pe care o bănuia inculpatul Șipoș Liviu că ar fi comisă de persoana vătămată * și acea informație urma ”să o vindem” către organele judiciare din România, inițial, sau din Germania, pentru că acestea plăteau mai mulți bani”, se mai arată în rechizitoriu.
Amenințări cu arma în mașină
Un episod descris de procurorii antimafia în documentul obținut de Main News echivalează, fără doar și poate, cu filmele de acțiune. Doar că, acuză anchetatorii, scenele s-ar fi întâmplat în realitate, pe străzile din Cluj-Napoca, la comanda fostului șef din BCCO Cluj.
„Din partea dreapta față a autoturismului marca DACIA, model SANDERO, a coborât inculpatul (…), ce purta pe cap un batic, iar fața, până sub ochi, o avea acoperită tot cu un batic negru, și care a bătut în geamul portierei autovehiculului persoanei vătămate spunându-i că este de la „ANTIDROG” și cerându-i acesteia să îi deschidă portiera din partea dreapta față, pentru a urca în autovehicul. Astfel, persoana vătămată * a deblocat ușa autovehiculului, iar inculpatul (…) a urcat în autoturismul persoanei vătămate, poziționându-se pe scaunul din dreapta față, la 45 de grade către persoana vătămată, având în mâna stângă un telefon de tip smartphone, iar mâna dreapta o ținea pe centura pe care se afla un pistol”, se mai arată în document.
Ulterior, bărbatul cu arma i-ar fi spus persoanei urmărite că atât el cât și celălalt bărbat care se afla la volanul autoturismului fac parte de la structura ANTIDROG și trebuie să le comunice unde sunt depozitate drogurile Victima i-ar fi răspuns că nu are nicio implicare în acest subiect.
„În continuare, inculpatul (…), folosind un ton verbal agresiv, poruncitor, i-a solicitat persoanei vătămate * să mute autovehiculul într-un alt loc de parcare respectiv la o distanță de aproximativ 50 de metri de locul inițial, situație în care autoturismul marca Dacia Sandero a mers în spatele autovehiculului în care se afla persoana vătămată * și inculpatul (…), parcând de asemenea în spatele autovehiculului persoanei vătămate, râmând cu farurile aprinse”.
„Știm tot”
„Persoana vătămată * a declarat faptul că deține o societate comercială în Ucraina și în urmă cu o zi sau două s-a deplasat la sediul societății, iar inculpatul (…) i-a spus cu maximă exactitate tot traseul și activitățile persoanei vătămate, respectiv „ai stat într-o hală pe malul Tisei două ore, după care ai mers la restaurant, ai venit acasă, ai trecut prin vamă – tu crezi că ai trecut prin vama ca Vodă prin lobodă, ai avut pachetele cu tine, crezi că oamenii noștri nu te-au urmărit în permanență, știm tot- , ai fost în Sălsig pe o stradă înfundată ai stat 10 minute, te-ai întors prin Jibou, ai trecut prin Florești, ai intrat la spălătorie unde ai stat 15 minute, după care te-ai dus acasă și când ai ajuns acasă ți-ai închis telefonul. Tu crezi că dacă ajungi acasă și îți închizi telefonul noi nu știm ce faci și cum faci”, potrivit sursei citate.
Au picat pe interceptări
Anchetatorii susțin că interceptările unor convorbiri telefonice demonstrează cum a fost pregătită comiterea faptelor. De exemplu, o discuție dintre doi inculpați, din august 2020:
ZC: E înăuntru, vorbește în depărtare, nu stă în birou!
NN: Am fost eu, e și mașina acolo (n.l. neinteligibil).
ZC: Care?
NN: Mergem unde e ăla de curent în zonă la ei și dacă e ușa crăpată, te bagi, mă…tragi … pe telefon, știi!
ZC: Și așa.
NN: Trag curentul și (n.l. neinteligibil).
ZC: Și așa!
NN: Pe la trei dimineața, că aia dorm, la trei ăia, nu mai cred că…mai ies afară, dacă rămân fără curent !
ZC: La trei la patru, seara …!
Nu este, însă, singura discuție interceptată:
NN: Nu vorbesc, nu nimic?
ZC: Nimic! Nici bocăială, nu se aude, nici nimic! Trebuia sa mergem pe la Tabita pe acolo, să mă uit cu binoclul, că nici becuri nu e aprinse, nimic!
Câteva zile mai târziu este înregistrată o altă discuție.
„T: Da, da suna, trimite-l în față, acolo în primul unde ți-am arătat, în primul birou; nu mai este nimeni aici, au plecat oamenii așa că nu e problemă. Da, tot cașcavalul trebuie să fie la un loc, că pe urmă vine și …am scăpat de … .Păi de aia zic, grăbește-te să nu rămână restanță. …bine, bine mai aștept un telefon când vii încoace. Bine! Bine! Salut !”, potrivit documentului.
Cine e Șipoș, fost șef la Crimă Organizată
Liviu Șipoș a fost șef al Serviciului Antidrog din cadrul B.C.C.O. Cluj-Napoca. El a activat ca lucrător și a ocupat, de altfel, diverse funcții de conducere în cadrul unor structuri operative ale M.A.I., până în 2005.
El administra o firmă de investigații sub paravanul căreia, acuză DIICOT, realiza activități de supraveghere și monitorizare constantă a persoanelor șantajate.
Informații din bazele MAI
La începutul anchetei, procurorii spuneau că, în baza funcțiilor deținute anterior și a firmei pe care o conduce, Șipoș a continuat să păstreze contactul și cu cadre active din cadrul M.A.I., în special pentru a face rost de informații, cum ar fi numere de înmatriculare ale unor autoturisme, adresele unde locuiesc unele persoane, antecedentele penale ale acestora etc.
Țintele ar fi fost supravegheate, li s-ar fi montat microfoane și chiar ar fi fost închiriate apartamente pentru a putea fi filate mai ușor.
Foto: Inquam Photos/ Alexandru Busca
Comentarii
… [Trackback]
[…] Here you will find 27858 more Information to that Topic: mainnews.ro/document-dezvaluiri-din-dosarul-fostului-sef-de-la-crima-organizata-trimis-in-judecata-pentru-instigare-la-santaj-si-rapire-amenintari-cu-arma-in-trafic-filaj-din-apartamente-in…