Sunday, February 25, 2024
Jurnalism corect


DOCUMENT De ce l-a scăpat instanța de carantină pe șeful Consiliului Județean Giurgiu

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 2 august 2020 Etichete: , , ,

Judecătoria Giurgiu a considerat că măsura carantinării la domiciliu a lui Marian Mina, șeful Consiliului Județean, încalcă legea și nu respectă standardele de temeinicie. Argumentele apar în motivarea instanței, care taxează Direcția de Sănătate Publică (DSP) Giurgiu pentru că nu a emis o decizie individuală în cazul lui Mina. Politicianul a cerut în instanță încetarea măsurii după ce a acuzat că este ținut ilegal în carantină.

Și în cazul măsurii carantinei la domiciliu este necesară emiterea unei decizii individuale motivate de către intimată, iar în al doilea rând, deoarece această decizie individuală este emisă de o autoritate publică, în regim de putere publică, născând raporturi juridice noi, având deci natura de act administrativ, va fi necesar și obligatoriu ca aceasta să îmbrace forma scrisă”, se arată în motivare.

Judecătoria Giurgiu nu a fost de acord cu argumentul potrivit căruia, în cazul lui Mina, o decizie individuală motivată nu era necesară.

În speța de față, instanța constată faptul intimata nu a emis o astfel de decizie față de petent, singurul act scris care precizează plasarea petentului sub carantină fiind formularul de anchetă epidemiologică din data de 24.07.2020 (fila 46 verso), măsura fiind adusă la îndeplinire și la cunoștința petentului prin mijloc telefonic, deci verbal, după cum reiese din mențiunile făcute pe formular”, potrivit sursei citate.

Prin urmare, instanța a anulat măsura carantinei pe motiv că aceasta nu respectă prevederile în vigoare.

Instanța va constata că măsura carantinării petentului la domiciliu nu satisface nici standardele de legalitate, și nici pe cele de temeinicie, impuse de lege, apreciind că este necesară încetarea de îndată a acesteia”, mai explică judecătoria.

Cum a ajuns Mina în carantină

În data de 20.07.2020, șeful Consiliului Județean ar fi intrat în contact cu o persoană care, ulterior, la data de 23.07.2020, a fost testată pozitiv pentru SARS-CoV2.

Ulterior, Mina a fost contactat telefonic la data de 24.07.2020 și i s-a comunicat că asupra sa a fost instituită măsura carantinei la domiciliu, măsura ce va înceta de drept la data de 02.08.2020, ora 24, potrivit documentului consultat de Main News.

Mai apoi, Marian Mina a făcut două teste și ambele au ieșit negative. Pe 31 iulie, Judecătoria Giurgiu a anulat carantina.

Admite cererea de chemare în judecată formulată de petentul Mina Marian în contradictoriu cu intimata DSP Giurgiu. Dispune încetarea măsurii carantinei la domiciliu instituite asupra petentului de către intimată. Executorie. Cu drept de apel în termen de 2 zile de la comunicare. Cererea de apel se va depune la Judecătoria Giurgiu”, se arată în minută.

Întreaga motivare a Judecătoriei Giurgiu, aici.

Foto: Facebook

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW