Thursday, February 29, 2024
Jurnalism corect


DOCUMENT Cum „rezolva” un polițist dosarele șoferilor prinși băuți la volan | Ofițerul și-ar fi șantajat un coleg: Să nu ”ajungă el în altă parte”

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 9 decembrie 2020 Etichete: , ,

Ies la iveală noi informații din dosarul polițistului anchetat de DNA pentru că ar fi cerut bani de la șoferi prinși la volan după ce au consumat alcool. În schimbul banilor, ofițerul ar fi promis că le rezolvă situația într-un mod favorabil. Ba mai mult decât atât, el și-ar fi șantajat un coleg, pe care l-ar fi amenințat, culmea, că va fi cercetat de DNA, parchet care l-a reținut chiar pe el, în cele din urmă.

În perioada 29 aprilie – mai 2020, inculpatul Raica Florin Roberto, în calitatea menționată mai sus, printr-un intermediar, ar fi pretins de la trei persoane, cercetate pentru săvârșirea unor infracțiuni la regimul circulației, sumele de 6.750 euro și 3.300 lei, din care a primit 1.750 euro și 3.300 lei”, susțin procurorii DNA.

Mia pentru permis

În cazul primei persoane, polițistul ar fi cerut 1.000 de euro pentru a-i rezolva situația juridică.

Inculpatul Raica Florin Roberto a pretins suma de 1000 de euro în plus față de onorariul pe care trebuia să-l plătească (….), atât pentru a interveni la Institutul de Medicină Legală, în vederea diminuării alcoolemiei stabilite în sângele recoltat în ceea ce-l privește pe (….), cât și pentru rezolvarea favorabilă a dosarului penal, în sensul obținerii unei soluții rapide, concretizate în încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției prin amânarea aplicării pedepsei, scopul final fiind obținerea permisului de conducere într-un timp foarte scurt”, potrivit referatului.

În starea de urgență

Mai apoi, în plină stare de urgență, polițistul ar fi cerut 3.300 de lei pentru un caz similar.

La începutul lunii mai 2020, Raica Florin Roberto a pretins și primit suma de 3300 de lei de la (….), prin intermediul lui (….), pentru a interveni la Institutul de Medicină Legală în scopul diminuării alcoolemiei din sânge a lui (….)și pentru rezolvarea favorabilă a dosarului penal”, mai arată anchetatorii în document.

Totodată, în martie, polițistul ar fi cerut 5.000 de euro de la o persoană care se urcase la volan după ce consumase alcool.

La începutul lunii martie 2020, Raica Florin Roberto a pretins suma de 5000 eurode la (….),prin intermediul lui (….), pentru rezolvarea favorabilă a dosarului penal al lui (….)și suma de 750 de euro de la(….),pentru a interveni la Institutul de Medicină Legală în scopul diminuării alcoolemiei din sânge a acestuia, primind această suma de bani prin intermediul lui (….)”, potrivit sursei citate.

Colegul șantajat

Polițistul este acuzat și de șantaj pentru că, spun procurorii, ar fi amenințat un coleg de serviciu (agent de poliție) că va face publice mai multe probe compromițătoare în legătură cu săvârșirea, de către acesta, a unor presupuse fapte de natură penală sau disciplinară.

Pentru a nu fi divulgate presupusele probe, agentul ar fi trebuit să convingă anumite persoane să înceteze să mai facă afirmații în legătură cu conduita infracțională a ofițerului Raica, susține DNA. 

Să nu” ajungă el în altă parte”

„În data de 14.10.2020, ora 10:44:58, Raica Florin Roberto l-a contactat telefonic pe (….) și i-a spus să vină ”urgent” pentru a discuta ”probleme grave”, ca să nu ”ajungă el în altă parte”.(…..) Reiese că inculpatul Raica Florin Roberto i-a spus că trebuie să îl determine pe (….) să nu mai vorbească prin oraș că Raica i-a pretins și a primit bani pentru a rezolva dosarul penal în care (….)a fost cercetat pentru infracțiunea de conducere a unui autovehicul sub influența alcoolului și de asemenea că trebuie să determine și alte persoane de pe Valea Gurghiului să nu mai facă afirmații privind alte fapte comise de către Cms. Raica Florin Roberto”, se arată în referat.

Amenințarea cu DNA-ul

Inculpatul Raica Florin Roberto a arătat că în caz contrar va face publice probele pe care le deține doar el, probe privind unele fapte comise de (….)care ar putea atrage răspunderea penală ori disciplinară a acestuia, iar urmarea acestui act (….)ar putea fi cercetat de către D.N.A. -Serviciul Teritorial Târgu Mureș, ar putea fi obligat să-și dea demisia din poliție. (….)a arătat în declarația dată în calitate de martor, faptul că Raica Florin Roberto a menționat de mai multe ori despre probe pe care le are împotriva lui și că le va înainta organelor abilitate ale statului în cazul în care (….)nu va acționa cum i s-a solicitat”, continuă anchetatorii în documentul consultat de Main News.

Citește aici întregul document al procurorilor DNA.

Foto: Ovidiu Micsik / Inquam Photos

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW