Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


Atacul cibernetic care a afectat mai multe spitale – DNSC: Există o cerere de răscumpărare de 3,5 BTC

By news.ro , in Stirile zilei , at 13 februarie 2024

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) anunţă marţi, după atacul cibernetic care a afectat activitatea mai multor spitale, că există o cerere de răscumpărare de 3,5 BTC, echivalentul a aproximativ 157.000 EURO, şi că în mesajul atacatorilor nu se specifică un nume de grupare care revendică acest atac, ci doar o adresă de e-mail. DNSC recomandă să nu fie luată legătura cu atacatorii şi să nu fie plătită răscumpărarea. De asemenea, anunţă în că în cazul altor cinci unităţi sanitare a fost confirmat atacul, astfel că numărul total al spitalelor din Bucureăti şi din ţară afectate ajunge la 26.

”Există o cerere de ransom (răscumpărare) de 3,5 BTC (aproximativ 157.000 EURO). În mesajul atacatorilor nu se specifică un nume de grupare care revendică acest atac, ci doar o adresă de e-mail. Atât Directoratul, cât şi alte autorităţi cu atribuţii în domeniul securităţii cibernetice implicate în analiza acestui incident RECOMANDĂ SĂ NU se ia legătura cu atacatorii şi să nu se plătească răscumpărarea cerută!”, conform DNSC.

La încă cinci spitale se confirmă incidentul de securitate cibernetică, dar nu există până acum niciun indiciu referitor la exfiltrarea datelor:

– Institutul de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională ORL „Prof. Dr. D. Hociotă”, Bucureşti

– Sanatoriul de Pneumoftiziologie Brad, Hunedoara

– Spitalul de Pneumoftiziologie Roşiorii de Vede

– Spitalul Orăşenesc Băicoi

– Clinica Sante Călăraşi (clinică privată)

Spitalele care folosesc platforma HIPOCRATE, indiferent dacă au fost afectate sau nu, au primit încă de luni din partea DNSC o serie de recomandări pentru gestionarea corectă a situaţiei:

– Identificare sistemelor afectate şi izolarea lor imediată de restul reţelei, cât şi de la internet

– Păstrarea unei copii a mesajului de răscumpărare şi orice alte comunicări de la atacatori. Aceste informaţii sunt utile pentru autorităţi sau pentru analiza ulterioară a atacului

– Să nu oprească echipamentul afectat. Oprirea acestuia va elimina dovezile păstrate în memoria volatilă (RAM)

– Să colecteze şi să păstreze toate informaţiile de tip jurnal relevante, de pe echipamentele afectate, dar şi de la echipamente de reţea, firewall

– Să examineze jurnalele de sistem pentru a identifica mecanismul prin care a fost compromisă infrastructura IT

– Să informeze imediat toţi angajaţii şi să notifice clienţii şi partenerii de afaceri afectaţi cu privire la incident şi amploarea acestuia

– Să restaureze sistemele afectate pe baza copiilor de rezervă a datelor, după ce s-a efectuat o curăţare completă a sistemelor. Este absolut necesar să se asigure că backup-urile sunt neafectate, actualizate şi sigure împotriva atacurilor

– Să se asigure că toate programele, aplicaţiile şi sistemele de operare sunt actualizate la ultimele versiuni şi că toate vulnerabilităţile cunoscute sunt corectate.

Luni seară, erau confirmate 21 de spitale afectate de atacul cibernetic. DIICOT a declanşat deja o anchetă in rem în acest caz.

 

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW