Tuesday, April 16, 2024
Jurnalism corect


“DNA-ul Pădurilor” a primit aviz favorabil în comisiile de specialitate din Camera Deputaților

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Politic , at 7 mai 2020 Etichete: , , , ,

Proiectul de lege pentru înființarea unui “DNA al Pădurilor” a primit aviz favorabil în Comisia pentru agricultură și silvicultură, respectiv în Comisia pentru apărare din Camera Deputaților, se arată într-un comunicat al grupului parlamentar USR.

„Salut decizia responsabilă a colegilor din Comisia de agricultură de a repune proiectul pe ordinea de zi a ședinței de comisie și de a oferi un vot pentru un aviz pozitiv cu privire la organizarea şi funcţionarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu (DIIM). Facem un apel către toate partidele parlamentare să nu blocheze proiectul la Comisia juridică a Camerei Deputaților. Acest proiect va reprezenta o schimbare fără precedent în activitatea autorităților statului față de acest subiect și o investiție într-un trai mai bun al viitoarelor generații. Putem avea procurori specializați pe infracțiuni de mediu, polițiști dedicați acestor teme și specialiști care să lucreze împreună cu aceștia, astfel încât să scoatem România de pe lista țărilor care nu se dedică protecției mediului, precum și prezervării și valorificării sustenabile a resurselor naturale.“  – a declarat deputatul USR Daniel Popescu, în calitate de co-inițiator și raportor al Comisiei privind propunerea legislativă PLx 121/2020 care vizează organizarea şi funcţionarea acestei Direcţii.

Grupul GENVAL al Consiliului UE a semnalat, într-un raport din decembrie 2019, o serie de probleme semnificative în România, printre care se numără: lipsa unei cunoașteri temeinice privind amploarea fenomenului de infracționalitate în domeniul mediului, carența de date și statistici concludente, inexistența unei prioritizări pentru rezolvarea acestei probleme, lipsa procurorilor și judecătorilor specializați și a cursurilor de formare în acest domeniu sau a unei structuri speciale a magistraților.

Deputatul bucovinean Daniel Popescu a făcut trimitere, printre altele, la situația aberantă din punct de vedere juridic și de mediu în care se află de ani de zile Pasul Mestecăniș, unde Consiliul Județean Suceava a luat decizia absurdă de a construi o groapă de guno

„Proiectul aberant al gropii de gunoi din Pasul Mestecăniș, județul Suceava, pe lângă defrișările ilegale și alte infracțiuni împotriva mediului din Bucovina, ar face obiectul activității procurorilor specializați de la Direcția pentru Investigarea Infracțiunilor de Mediu. În ciuda opoziției comunității locale, care se luptă de peste 12 ani împotriva unei asemenea absurdități, inclusiv în instanță, și a intervențiilor mele în Parlament, în noiembrie 2019 a fost semnată recepția finală a gropii de gunoi. Cu siguranță acest lucru nu ar fi fost posibil dacă o instituție precum Direcția pentru Investigarea Infracțiunilor de Mediu ar fi instrumentat lungul șir de ilegalități, minciuni, abuzuri și fraude ale Consiliului Județean Suceava, Consiliului Local Pojorâta și autorităților publice responsabile cu avizarea proiectului.“ 

Proiectul privind DNA-ul Pădurilor a primit în data de 22 aprilie aviz favorabil și de la Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaților.

„Considerăm că trebuie să lucrăm împreună și transpartinic, mai ales că cele mai relevante date din teren sunt deținute chiar de colegii din executiv. Proiectul se află în circuitul parlamentar și este susținut de parlamentari de la mai multe partide politice. Cerem și insistăm ca Guvernul să susțină această inițiativă și să trimită un punct de vedere cât mai urgent. Să nu uităm că prin acest proiect transmitem un semnal pozitiv atât Uniunii Europene, cât și cetățenilor că ne interesează și dorim să protejăm pădurile României”, a declarat deputatul USR Bogdan Rodeanu, vicepreședintele Comisiei pentru apărare.

Ce rol va avea Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Mediu

USR a depus în Camera Deputaților proiectul de lege privind înființarea „DNA a pădurilor”. Insituția ar urma să facă parte din Parchetului de pe lângă Înalta Curte și ar urma să aibă rolul unui parchet care să se ocupe de urmărirea penală în cazul infracţiunilor de mediu.

Instituția se numește Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Mediu și ar urma să fie condusă de un procuror-şef, asimilat prim-adjunctului procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În DIIM ar urma să lucreze ofiţeri şi agenţi de poliţie detaşaţi în vederea efectuării de descoperire şi de urmărire a infracţiunilor pentru o perioadă de 6 ani de către ministrul de Interne și specialişti din domeniul informatic, domeniul silvic, al calităţii apei, al calităţii aerului, al calităţii solului, al gestiunii deşeurilor, al emisiilor industriale, precum şi în alte domenii care ţin de protecţia mediului.

Conform proiectului de lege depus de USR, rolul DIIM este: de efectuare a urmăririi penale pentru infracţiuni de mediu, de supraveghere şi control al actelor de cercetare penală, efectuate ofiţerii şi agenţii de poliţie, de sesizare a instanţelor judecătoreşti pentru luarea măsurilor prevăzute de lege, pentru judecarea cauzelor, precum şi exercitarea căilor de atac privind infracţiunile date în competenţa Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu şi de participare la şedinţele de judecată în cauzele pentru care procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu au sesizat instanţele de judecată.

Citește și Proiectul pentru înființarea DNA-ului pădurilor, pe ordinea de zi a următoarei ședințe de plen a Camerei Deputaților

sursa foto: Poliţia Română

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW