Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


DNA cere redeschiderea dosarului de corupție de la Certej

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 20 ianuarie 2020 Etichete: , , , ,

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a redeschis dosarul de corupție de la Certej. Reprezentanții Comunității Declic au făcut o plângere împotriva soluției de clasare a cauzei asta după ce mai mulți protestatari au ieșit în fața parchetului anticorupție, nemulțumiți fiind de decizia inițială de închidere a dosarului.

DNA va relua acum cercetările, însă doar cu acceptul judecătorilor de la Tribunalul Hunedoara.

“Direcția Națională Anticorupție a redeschis dosarul de corupție de la Certej, după ce reprezentanții Comunității Declic au făcut o plângere împotriva soluției de clasare a cauzei, iar 4000 de membri ai Declic i-au transmis procurorului-șef DNA, Călin Nistor, un memoriu pentru infirmarea clasării și redeschiderea cercetării penale”, conform asociației.

Eldorado Gold (ELD) o companie canadiană de aur low cost ce intenționează să deschidă prima mină de suprafață cu cianuri din România este cea care o propus desfășurarea proiectului minier de la Certeju de Sus, Hunedoara.

„Zăcământul de la Certej este deținut de Deva Gold SA, un joint-venture între Eldorado Gold (80%) și compania de stat Minvest Deva (~20%). Iazurile de decantare, având baraje din anrocamente de 169 m și, respectiv, de 70 m înălţime sunt un motiv suplimentar de îngrijorare deoarece ar fi amplasate în imediata vecinătate a mai multor sate dens populate: Hondol, Bocşa Mică şi Certej”, mai arată sursa citată.

Ce s-a întâmplat

Membrii Comunității Declic au sesizat mai multe ileaglități cu privier la “modul abuziv în care pădurea sătenilor a ajuns în posesia companiei miniere Deva Gold, prin mijlocirea primăriei”. Potrivit acestora, cele două iazuri de decantare cu cianuri aferente exploatării miniere ar urma să fie amplasate în  această pădure.

“Ne dorim ca, de această dată, procurorii DNA să intre pe fondul cauzei și să ancheteze faptele de corupție din Certej. Altfel, superficialitatea ne poate costa scump. Corupția din jurul proiectului minier Certej se va putea extinde nestingherită până când două iazuri cu cianuri vor lua locul munților”, a declarat Roxana Pencea Brădățan, campaigner Declic.

Dosarul de la Certej a fost deschis în luna octombrie 2016, la DNA Alba, în urma unui denunț.

La o lună, în noiembrie 2016, DNA Alba a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu.

La dosar s-au adăugat și sesizările Corpului de control al MAI și ale Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții din cadrul Parlamentului României și Senat.

În iunie 2019, DNA Alba Iulia a clasat dosarul.

În august 2019, procurorul șef DNA a infirmat soluția de clasare ca netemeinică și nelegală și a dispus redeschiderea  anchetei la DNA.

De menționat faptul că reprezentanții Comunității Declic au depus sesizarea la procurorul-șef al DNA și au mers la Călin Nisotr în audiență la începutul lunii decembrie, după ce, „în doar 10 zile de la preluarea dosarului, procurorii Direcției Naționale Anticorupție Structura Centrală au clasat dosarul Certej”, conform sursei citate.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *