Sunday, January 16, 2022
Jurnalism corect


DNA, răspuns pentru președintele CCR: Crin Bologa nu a folosit ca instrument al comunicării publice atacurile la persoană și nu va face acest lucru

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie , at 4 iunie 2020 Etichete: , ,

Direcția Națională Anticorupție vine cu un răspuns oficial pentru președintele CCR, Valer Dorneanu, care a afirmat în mod ironic că nu înțelege care sunt atribuțiile procurorului-șef al DNA, Crin Bologa. În replică, DNA a transmis că parchetul „nu a comentat, contestat sau calificat în vreun fel activitatea Curții Constituționale a României și deciziile acesteia”.

Răspunsul dat de DNA vine după ce președintele Curții Constituţionale a României, Valer Dorneanu, a spus că „DNA trebuie să aplice legea şi trebuie să aplice şi deciziile Curţii Constituţionale, nu să le comenteze”.

Declarația președintelui CCR a venit ca urmare a faptului că procurorul-șef al DNA, Crin Bologa, a spus recent că parchetul a fost nevoit să claseze aproape 800 de dosare cu prejudicii de sute de milioane de euro în urma unei decizii a CCR care a dezincriminat parțial abuzul în serviciu.

Având în vedere declarațiile lui Valer Dorneanu, DNA a venit cu mai multe explicații. Parchetul anticorupție susține că „nu a comentat, contestat sau calificat în vreun fel activitatea Curții Constituționale a României și deciziile acesteia”.

„Având în vedere ultimele apariții publice ale unor judecători, membri ai Curții Constituționale a României și comentariile acestora la adresa Direcției Naționale Anticorupție și a procurorului șef al acestei Direcții, Biroul de presă al Direcției Naționale Anticorupție aduce la cunoștința opiniei publice următoarele:

– procurorii Direcției Naționale Anticorupție, inclusiv procurorul șef al Direcției, nu au comentat, contestat sau calificat în vreun fel activitatea Curții Constituționale a României și deciziile acesteia.

– în aparițiile publice, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, la întrebarea unor jurnaliști, a identificat unele cauze care au dus la reducerea activității Direcției Naționale Anticorupție, în ultimii ani.

Printre aceste cauze, au fost enumerate neocuparea unor posturi de procurori cu funcții de conducere și execuție, plecarea unor procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, ca urmare a creșterii vechimii necesare numirii în funcția de procuror al Direcției Naționale Anticorupție de la 6 la 10 ani, scăderea numărului de sesizări din partea instituțiilor statului sau a persoanelor fizice/juridice private, reducerea competenței materiale a Direcției”, arată DNA, într-un comunicat de presă.

DNA mai menționează că parchetul respectă deciziile CCR, o dovadă constând în cele peste 800 de soluții de clasare dispuse în dosare cu prejudicii reclamate de 1.847.112.887 de lei.

„În același context, în cadrul unui interviu, cu precizarea, în mod expres, a faptului că nu se atacă și că se respectă deciziile Curții Constituționale, au fost identificate drept cauză a scăderii numărului de dosare trimise în judecată unele decizii ale Curții Constituționale a României, cum ar fi cea care a dus la dezincriminarea parțială a infracțiunii de abuz în serviciu. O dovadă clară a respectării și aplicării deciziilor Curții Constituționale a României de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție sunt și cele 801 soluții de clasare dispuse în dosare cu prejudicii reclamate de 1.847.112.887 de lei, 3.558.434.206 de euro și 10.340.800 de dolari”, arată Direcția.

DNA mai precizează că procurorul-șef Crin Bologa nu a folosit ca instrument al comunicării publice atacurile la persoană și nici nu va face acest lucru.

„Totodată, precizăm că Direcția Națională Anticorupție, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, nu au folosit ca instrument al comunicării publice atacurile la persoană și nu vor face acest lucru și asigură cetățenii că lupta anticorupție la nivel înalt va continua, în cadrul legal existent”, a conchis sursa citată.

Citește și Președintele CCR, mesaj către șeful DNA: Nu am înţeles care este misiunea dânsului / Trebuie să aplice legea și deciziile CCR

sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW