Thursday, May 2, 2024
Jurnalism corect


DNA nu cere arestarea lui Victor Pițurcă. Fostul selecționar, eliberat și plasat sub control judiciar

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 31 ianuarie 2023 Etichete: , ,

Direcția Națională Anticorupție nu va solicita emiterea unui mandat de arestare preventivă pentru Victor Pițurcă, acesta fiind plasat sub control judiciar pentru 60 zile, potrivit informațiilor Mainnews.ro. Măsura poate fi contestată. 

Pe perioada în care se află sub control judiciar fostul selecționer al echipei naționale de fotbal nu va avea voie să părăsească țara și nici să ia legătura cu persoanele implicate în dosar.

La ieșirea din arestul Poliției Capitalei, Victor Pițurcă a negat orice implicare.

„Nu am nicio treabă cu această afacere”, a declarat Pițurcă.

Pițurcă și Țuțu, urmăriți penal de DNA

Fostul selecționer al echipei naționale de fotbal a României, Victor Pițurcă, și directorul Romarm, Gabriel Țuțu, au fost reținuți luni, 30 ianuarie, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție.

Gabriel Țuțu este acuzat de DNA că, în calitate de director al Romarm, pe fondul pandemiei de coronavirus, ar fi încheiat în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021 cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de Victor Pițurcă, în condiții dezavantajoase pentru compania statului, două contracte ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție.

Conform procurorilor, Romarm ar fi fost prejudiciată cu cu 8,64 milioane lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului).

Într-un context asemănător, în perioada martie – aprilie 2020, Țuțu ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achiziții introducerea într-un circuit comercial pentru livrarea măștilor neconforme către Ministerul Apărării a unui prieten de-ai săi, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.

În schimbul acestor „servicii” suspectul Gabriel Țuțu ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens.

În contextul menționat mai sus, Țuțu ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei.

Sursa foto: Inquam Photos / Mircea Manole

Comentarii