Thursday, April 9, 2020
Jurnalism corect


DNA: Fost primar al orașului Sighetu Marmației, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 14 ianuarie 2020 Etichete: , ,

Direcția Națională Anticorupție a efectuat o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna decembrie a anului trecut „altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă”. Astfel, în decembrie 2019, doi foști primari, un avocat, dar și mai mulți administratori de firme au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea mai multor infracțiuni.

Luna trecută procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată, în lipsă, a lui Bătrânu Lucian, la data faptelor avocat în cadrul Baroului Brașov, sub aspectul săvârșirii a patru infracțiuni de participație improprie sub forma instigării la comiterea infracțiunii de abuz în serviciu.

În rechizitoriul întocmit de procurorii anticorupție se arată că în perioada 2013-2015, Bătrânul Lucian, în calitatea de avocat, cu ocazia a patru dosare de executare silită, l-ar fi determinat pe un executor judecătoresc să-și încalce, fără vinovăție, atribuțiile de serviciu prevăzute în legislația primară, în sensul de a-i elibera sume de bani în valoare de 1.243.211 de lei, cu titlu de onorariu.

În acest sens, Bătrânu Lucian ar fi depus cereri în numele creditorilor la care ar fi anexat documentele esențiale care puteau să creeze convingerea, pentru executorul judecătoresc, că demersurile judiciare la care se refereau proveneau de la chiar titularii drepturilor a căror executare se solicita.

„Concret, inculpatul ar fi creat executorului judecătoresc falsa reprezentare că acționează în numele și cu consimțământul creditorilor deși, în realitate, acesta nu a avut niciodată mandat expres, special, în temeiul căruia să aibă dreptul să încaseze sume de bani provenite din executările silite.

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a popririi asupra conturilor bancare aparținând inculpatului Bătrânu Lucian și executorului judecătoresc”, explică procurorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Brașov, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Fost primar PNL, trimis în judecată

Fostul primar al orașului Sighetu Marmației, Nemeș Ovidiu-Gheorghe, a fost trimis în judecată în stare de libertate de procurorii anticorupție pentru săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu.

În rechizitoriul întocmit de procurori reiese faptul că în cursul anului 2013, Nemeș Ovidiu-Gheorghe, în calitate de primar al orașului Sighetu Marmației, ar fi încheiat cu un avocat din cadrul Baroului Maramureș două contracte de asistență juridică având ca obiect redactarea unei întâmpinări și reprezentarea primăriei într-o cauză civilă.

Pentru serviciile prestate, avocatul ar fi primit suma de 12.480 de lei.

„În ambele situații, edilul ar fi acționat contrar dispozițiilor legale, rezultatul acestor acțiuni fiind prejudicierea bugetului local cu suma de 12.480 lei, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum de către avocatul respectiv.

Până la data emiterii prezentului rechizitoriu, Municipiul Sighetu Marmației nu s-a constituit parte civilă în prezenta cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramureș”, se arată în sursa citată.

Primar din județul Vrancea, trimis în judecată

Procurorii din cadrul DNA Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a fostului primar al comunei Tătăranu, județul Vrancea, pentru comiterea infracțiunilor de:

– complicitate la infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente sau declarații false în scopul obținerii pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

– instigare la infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente sau declarații false în scopul obținerii pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

fals intelectual în formă continuată.

De asemenea, au mai fost trimiși în judecată și președintele Asociației comunale a crescătorilor de taurine Tătăranu, jud Vrancea, pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente sau declarații false în scopul obținerii pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, dar și un reprezentant legal al aceleiași asociații pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente sau declarații false în scopul obținerii pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Cum se obțineau pe nedrept fonduri nerambursabile

Procurorii anticorupție susțin că în perioada 2011-2014, reprezentantul legal al asociației ar fi depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură mai multe documente false în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică pe suprafață, pentru suprafețe de pășune pe care nu le deținea în realitate.

O parte din aceste documente, respectiv cele două contracte, ar fi fost puse la dispoziție de către Pavel Nicolae, în acea perioadă acesta fiind primar al comunei Tătăranu, județul Vrancea.

Prin aceste demersuri, reprezentant legal al Asociației ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 728.219 lei.

De asemenea, în cursul anului 2015, președintele asociației, la instigarea primarului, ar fi depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false (act adițional la un contract de concesiune, centralizator privind membrii asociației, etc.) demersuri în urma cărora ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 127.089 lei.

Și de această dată o parte din documentele respective au fost puse la dispoziție de către inculpatul Pavel Nicolae.

„Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 855.307 lei, la care se adaugă dobânzile și penalitățile prevăzute de legislația în vigoare.

În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatului Pavel Nicolae, Asociației comunale a crescătorilor de taurine Tătăranu și a unuia dintre reprezentanții acesteia.

Aceeași persoană a pus la dispoziția DNA suma de 127.089 lei, asupra căreia s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vrancea cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză”, potrivit DNA.

Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW