Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


DNA: Firmă trimisă în judecată pentru evaziune fiscală în valoare de 27 de milioane de lei

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 21 ianuarie 2021

Procurorii DNA au trimis în judecată firma Eco Vega Construct SRL pentru evaziune fiscală săvârșită în formă continuată, în valoare de 27 de milioane de lei. În același dosar au mai fost trimiși în judecată Ion Ungheanu și Floricel Voica pentru complicitate la evaziune fiscală, potrivit unor surse Mainnews.ro.

S.C. Eco Vega Construct S.R.L. s-ar fi sustras de la plata taxelor și impozitelor către bugetul de stat cu suma totală de 27.042.018 lei (16.225.211 lei reprezintă TVA și 10.816.807 lei impozit pe profit), sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză”, potrivit procurorilor DNA.

Mihai Ciobanu, administratorul firmei, a murit între timp, transmit surse judiciare pentru Mainnews.ro.

Comunicatul DNA

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

S.C. ECO VEGA CONSTRUCT S.R.L., în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală săvârșită în formă continuată (1.148 acte materiale),

Două persoane fizice, la data faptelor administratori în fapt ai unor societăți comerciale, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de complicitate la evaziune fiscală săvârșită în formă continuată.

           În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

În perioada martie 2010 – decembrie 2014, administratorul S.C. Eco Vega Construct S.R.L., în prezent decedat, ar fi înregistrat în documentele financiar contabile ale firmei un număr de 1.148 facturi fiscale care nu au avut la bază operațiuni reale, în valoare totală de 83.830.258 lei (67.605.047 lei reprezintă baza impozabilă și 16.225.211 lei TVA aferentă).

Aceste documente ar fi fost emise de mai multe societăți comerciale cu un comportament de tip “fantomă”, o parte din ele fiind administrate de ceilalți doi inculpați care, în schimbul unor comisioane sau sume de bani, ar fi pus la dispoziție facturile respective, deși cunoșteau că în realitate nu se desfășurase nicio operațiune comercială și nu se livrase nici un fel de mărfă.

Ca urmare a acestor demersuri,  S.C. Eco Vega Construct S.R.L. s-ar fi sustras de la plata taxelor și impozitelor către bugetul de stat cu suma totală de 27.042.018 lei (16.225.211 lei reprezintă TVA și 10.816.807 lei impozit pe profit), sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin celor doi inculpați

Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu un număr de 9 oameni de afaceri, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată.

În prezența apărătorilor aleși, aceștia au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, cuprinse între 1 an și 4 luni și 3 ani și 4 luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei și interzicerea unor drepturi.

Dosarul de urmărire penală privindu-i pe inculpați, împreună cu cele 9 acorduri de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul București.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”

Sursă foto: Inquam Photos / Ovidiu Micsik

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW