Saturday, February 24, 2024
Jurnalism corect


DNA, după extrădarea lui Vâlcov: Semnal puternic pentru cei tentaţi să se sustragă de la executarea pedepselor

By Ana Teșcan , in Justitie Stirile zilei , at 14 august 2023 Etichete: ,

Procurorul-şef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Marius Voineag, a declarat luni, 14 august, după aducerea în țară a fugarului Darius Vâlcov, că extrădarea acestuia „este un prim semnal puternic pentru toţi cei care sunt tentaţi să ia în considerare sustragerea de la executarea pedepselor dispuse de instanţele române”. În ultimii ani, mai mulți români condamnați definitiv pentru fapte de corupție au ales să scape de închisoare, plecând în statele cu o legislație mai permisivă. 

Fostul ministru al Finanțelor, Darius Vâlcov, condamnat definitiv la 6 ani de închisoare pentru trafic de influență și spălare de bani, a încercat să se sustragă de la efectuarea pedepsei fugind în Italia înainte de a fi condamnat. În cele din urmă însă, justiția din peninsulă i-a dat planurile peste cap, astfel că luni, 14 august, a fost adus în România pentru a fi încarcerat. Mai multe detalii, aici

„Înfăptuirea justiției nu se poate realiza fără executarea pedepselor dispuse de instanțele judecătorești, sustragerea persoanelor condamnate pentru fapte de corupție de la executarea pedepselor subminând lupta împotriva corupției, prin diminuarea efectului disuasiv al politicii penale și reducerea motivației procurorilor care au misiunea de a investiga și proba acest tip de infracțiuni. Direcția Națională Anticorupție apreciază că această decizie a autorităților italiene și determinarea dovedită a autorităților române constituie un prim semnal puternic pentru toți cei care sunt tentați să ia în considerare sustragerea de la executarea pedepselor dispuse de instanțele române”, a declarat procurorul-șef al DNA, Marius Voineag.

Italia a devenit în ultimii ani un adevărat paradis pentru marii infractori condamnați la închisoare în România. Beneficiind de legislația laxă din Cizma, zeci de astfel de persoane și-au găsit acolo refugiul, departe de procurorii români.

Fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, fostul acționar al clubului Dinamo, Dragoș Săvulescu, fostul ofițer SRI, Daniel Dragomir și Mario Iorgulescu, fiul lui Gino Iorgulescu, sunt doar câțiva dintre infractorii care se sustrag de pușcărie în Italia.

CITEȘTE ȘI: Alina Gorghiu: ANP a oferit garanții că Darius Vâlcov va beneficia de 4 metri pătrați în camera de detenție

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW